Hlavní obsah

VV si budou volit nového šéfa, Klasnová školství nepovede

Právo, Novinky, rsk, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Grémium VV v pátek rozhodlo, že si strana zvolí nového předsedu. Jeho jméno by mělo být jasné do konce června. Místopředsedkyně Kateřina Klasnová uvedla, že republiková konference, kde budou představeni kandidáti na předsedu strany, proběhne do konce května. Grémium také oznámilo, že nového ministra školství představí příští týden. Nebude jím Kateřina Klasnová, která o funkci nemá zájem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Radek John přichází na jednání VV

Článek

"Kateřina Klasnová nechce být ministryní školství," řekl předseda strany Radek John. Grémium konkrétní jméno neřešilo, bude tam činit výkonná rada příští týden," řekl John.

Dodal, že strana vzala na vědomí vysvětlení ministra dopravy Pavla Dobeše, proč odmítl podat demisi, když jej k tomu grémium vyzvalo. Někdejší místopředseda strany Tomáš Jarolím chtěl Dobeše vyloučit.

Konference budou dvě

Při volbě předsedy strany po nominacích proběhne internetová volba registrovaných příznivců strany, následně jejich rozhodnutí musí potvrdit volební konference, která má podle Klasnové proběhnout právě do konce června.

„Podle stanov VV se musí konat dvě konference. Formální, která musí konstatovat, že vyprší mandát předsednictvu dříve než je dvouleté období, a poté se svolá volební konference. Radek John jasně deklaroval, že konferenci svolá,“ řekla.

Kandidovat chce Peake

Zájem o kandidaturu již projevila vicepremiérka a první místopředsedkyně véček Karolína Peake. V čele strany by mohla vystřídat nynějšího předsedu Radka Johna. Ten se zatím rozmýšlí, zda bude kandidovat.

„Je třeba říci, že VV nejsou Vít Bárta, ale že to je republiková strana. Dnes se budeme bavit o kongresu, ale předtím je třeba svolat dvě konference, první musí být nominační, až pak volební,“ řekl novinářům před jednáním John. Nevyloučil, že by mohl podpořit někoho jiného, pokud by dotyčný přišel s dobrým projektem. „Jinak budu kandidovat,“ dodal.

S novým předsedou by skončilo i celé vedení. Šéf VV si totiž své místopředsedy vybírá sám. Možným protikandidátem Peake, pokud by nekandidoval John, který se teprve rozhodne, by mohl být bývalý Johnův místopředseda pro boj s korupcí Tomáš Jarolím.

„Jsem vyzýván z mnoha stran, abych kandidoval na předsedu. Počkám si, co se bude dít a kam bude strana směřovat. Pokud to bude měkká a smířlivá linie, tak rozhodně tu nabídku přijmu,“ uvedl.

Podle stanov předsedu strany volí v přímé volbě véčkaři a potvrdí ho celorepubliková konference.

Jarolím: Viděl jsem politický proces

Jarolím před jednáním výkonné rady k dopolednímu rozsudku nad Vítem Bártou řekl, že výsledek soudu z 95 procent ukázal, že šlo o puč Kočí a Škárky. "Byl jsem dnes svědkem od 50. let poprvé politického procesu v přímém přenosu," uvedl s tím, že osobně by nebyl rád, kdyby Bárta skládal mandát.

Poslanec VV Michal Babák před jednáním uvedl, že si nemyslí, že by se měl Bárta vzdát poslaneckého mandátu. "Zatím není pravomocně odsouzen," dodal.

Klasnovou i Peake rozsudek překvapil

"Rozsudek plně respektuji, trochu mě překvapil," uvedla vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake s tím, že rozhodnutí o složení mandátu nechá na Bártovi.

Místopředsedkyně strany a Bártova manželka Kateřina Klasnová uvedla, že ji odsouzení Bárty překvapilo. "Dál za ním stojím a považuji ho za nevinného člověka," řekla novinářům. Předseda VV Radek John také složení mandátu chce nechat na Bártovi.

Poslanec Martin Vacek uvedl, že Bárta má svou sebereflexi. Na dotaz, zda by měl složit mandát, odpověděl: „Podle mě ano.“

Naopak poslanec Petr Skokan naopak uvedl, že v případě, že se cítí nevinný, by rezignovat neměl a měl by ve Sněmovně zůstat až do pravomocného rozhodnutí.

Bártu ani Škárku ke složení poslaneckých mandátů nic nenutí. Politici napříč politickým spektrem se však shodují, že by oba měli vyvodit z verdiktu soudu odpovědnost a opustit Sněmovnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám