Hlavní obsah

VV chystají referenda o každé kapitole programu trojkoalice

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Věci veřejné nevypíší mezi svými stoupenci, zvanými véčkaři, pouze referendum, zda jít do vlády s ODS a TOP 09, ale budou se jich ptát také na jednotlivé kapitoly budoucího programu vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vyjednávací tým Věcí veřejných: Kristýna Kočí, Radek John a Vít Bárta

Článek

Šéf VV Radek John ale uklidnil a uvedl, že závazné bude jen poslední referendum, které se bude týkat jejich vstupu do vlády.

„Hlavní referendum bude o tom, že lidé si řeknou, vyjednali toho tolik, aby stálo za to jít do koalice,“ řekl John na tiskové konferenci. Dodal, že budou pomocná referenda. „Umím si představit, že v něčem řeknou ne, ale v celku řeknou ano. To nejsou referenda, která by znamenala, že už touto tramvají do Sněmovny nepojedu,“ podotkl John.

Další vyjednavač VV Vít Bárta Johna doplnil, že se budou ptát jednak na dohodnuté body, tak i na to, který kompromis by byl pro jejich fanoušky přijatelnější. „Objeví se tam i sporné body, kde se hledá kompromis. V následujících 48 hodinách spustíme hlasování véčkařů, abychom měli zpětnou vazbu pro následující jednání,“ uvedl Bárta.

John se pochlubil, že se jim podařilo prosadit, aby i hazard byl zdaněn 20 procenty. „Nikdo neprotestoval,“ podotkl John. Také valorizaci důchodů příští rok si přičetli véčkaři na svůj účet. „Pro udržení sociální solidarity je potřeba valorizovat a neobětovat důchodce,“ uvedl John.

Předseda VV také varoval ministry Fischerovy vlády, aby nedělali před odchodem závažná rozhodnutí a nevypisovali stamiliónové tendry. „V okamžicích, kdy vláda končí, lze udělat nejvíce zmatků a nebojím se to říci, ukrást nějaké peníze,“ poznamenal John.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám