Hlavní obsah

Vstup Ukrajiny do EU teď řešitelný není, řekl Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) není v tuto chvíli vstup do EU technicky řešitelný. Důležité podle něj je, že Česká republika i další evropští představitelé ukázali Ukrajině ve svých výrocích otevřenou náruč.

Foto: Novinky

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Nesnižujme hodnotu výroku mého i ostatních představitelů EU tím, že to začneme rozebírat technicky. Technicky to v tuhle chvíli řešitelné není,“ reagoval premiér po jednání se zástupci opozice na dotazy, zda jeho dřívější vyjádření o podpoře vstupu Ukrajiny do EU je gesto či zda budou následovat další kroky.

„Musíme se setkat a bavit se o tom, jaké kroky uděláme a co to v praxi znamená. To ale možná není tak důležité. Důležitá je podaná ruka a otevřená náruč,“ doplnil.

Fiala podpořil snahu Ukrajiny o vstup do EU

Domácí

To, že ukrajinský prezident požádal o přijetí do EU a většina zemí na to reaguje příznivě, je podle Fialy jasný signál podpory a sounáležitosti.

Fiala v pondělí uvedl, že je příznivcem standardních procedur, ale nyní nejsme ve standardní situaci. „Musíme v tuto chvíli dát jasně najevo, že Ukrajina je vítána v evropském společenství demokratických zemí,“ řekl ČTK.

O přijetí do EU žádal v pondělí prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskuj. „Obracíme se na Evropskou unii kvůli bezodkladnému připojení Ukrajiny podle nové speciální procedury," prohlásil.

Odpoledne žádost podepsal, informovala ukrajinská média.

Okamžitý vstup Ukrajiny do EU? Experti vidí překážky

Domácí

Reklama

Související články

Fiala podpořil snahu Ukrajiny o vstup do EU

Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí uvedl, že podporuje snahy Ukrajiny o vstup do Evropské unie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal o okamžité...

Výběr článků

Načítám