Hlavní obsah

Vrať se, vše odpuštěno, volá Béma ODS

– Praha
Právo, Jan Martinek

Vášnivý horolezec a poslanec Pavel Bém podle informací Práva chystá opětovný výstup ze základního tábora na vrchol ODS. Chce se vrátit do strany, čímž se mu otevřou i dveře do sněmovního klubu. Odtud už znějí hlasy: nic neprovedl, pomáhá vládě v klíčových hlasováních a může už tedy zpět.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Bém

Článek

Bývalý pražský primátor si nechal koncem března letošního roku pozastavit členství v ODS. Tím pádem musel podle vnitrostranických předpisů opustit i poslanecký klub.

Vaz mu zlomilo zveřejnění odposlechů s podnikatelem a lobbistou Romanem Janouškem, ve kterých si domlouvali například obsazení klíčových postů ve Všeobecné zdravotní pojišťovně nebo zákulisní ovlivňování prodejů městského majetku.

Odposlechy, kde se oba aktéři navzájem oslovovali „kolibříku“, „mazánku“ a „kotě“, zlidověly a na Bémovu rezignaci tlačil jak premiér Petr Nečas, tak Bémův nástupce v čele Prahy, primátor Bohuslav Svoboda.

Bém mediální smršti podlehl, ale jako milovník himálajských osmitisícovek se nevzdal. Jeho návrat do poslaneckého klubu by uvítal i nový předseda poslanců ODS Marek Benda.

„Pavel Bém nebyl obviněn, byl pouze skandalizován zveřejněním odposlechů. Pokud ho jeho místní organizace vezme zpátky, automaticky by se měl stát členem klubu,“ řekl Právu Marek Benda.

Nečas ho bere na milost

Bémova mateřská organizace v Praze 6-Bubenči, která mu členství pozastavila, se podle informací Práva nachyluje k rozhodnutí.

„V místním sdružení proběhla debata. Hlasování doporučilo radě místního sdružení, aby Pavlovi Bémovi pozastavení členství zrušila. Ta se k tomu sejde během ledna a vydá rozhodnutí,“ řekl Právu zdroj z ODS.

S návratem bývalého pražského primátora do strany je údajně srozuměn i premiér Petr Nečas, měl by se ale uskutečnit nejdříve až po prvním kole prezidentské volby 11. a 12. ledna.

„V ODS nikdo nechce, aby se psalo, že kontroverzní Bém prohrál ODS volby,“ sdělil Právu zdroj. Za ODS kandiduje místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, ale nepatří k favoritům.

Bém se po zveřejnění odposlechů s Janouškem stáhl do ústraní. Spolustraníkům zaslal tehdy otevřený dopis, ve kterém se hájil: šlo podle něj o „mediální kauzu“, virtuální realitu.

Bém podporoval návrhy vládní koalice

„Odposlechy jsou neuvěřitelné, brutální svinstvo,“ napsal tehdy Bém členům Občanské demokratické strany.

Mezitím v létě stihl bez kyslíku vystoupat na druhou nejvyšší horu světa K2 (8611 metrů). [celá zpráva]

Jako nezařazený poslanec Bém většinou podporoval návrhy vládní koalice. Naposledy učinil vstřícný krok při přehlasování senátního veta daňového balíčku, když „zaskočil“ za poslance Romana Pekárka, kterého v té době odsoudil soud k pěti letům vězení za korupci.

„Mé politické i věcné výhrady ke zvyšování daní trvají. Ale je to axiom vlády, která je podle mého lepší než vláda socialistů s komunisty,“ komentoval svoje nedávné hlasování Bém. Ten přitom v září pro daňový balíček, společně se šesticí rebelů v ODS, nehlasoval.

Jedna z Nečasových pojistek

Bém je také jedním z poslanců „skupiny“ exministra Josefa Dobeše, kteří by měli stabilně podporovat Nečasovu vládu v případě, že by se z ní trhli poslanci LIDEM. [celá zpráva]

Klub ODS začínal po sněmovních volbách roku 2010 s 53 členy, nyní má 49 členů.

Postupně z něj odpadli Michal Doktor (hnutí Jihočeši 2012), Bém, rebel Radim Fiala a nedávno i pravomocně odsouzený Pekárek, který se do Sněmovny dostal jako náhradník za Ivana Fuksu. Bémův návrat by počet členů klubu zakulatil na rovnou padesátku.

Anketa

Měl by se Pavel Bém vrátit do ODS?
Ano
6,7 %
Ne
93,3 %
Celkem hlasovalo 17588 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám