Hlavní obsah

Voliči z ciziny mají nejvyšší čas se registrovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se krajané žijící v zahraničí chystají odevzdat svůj hlas v lednových prezidenských volbách, mají nejvyšší čas požádat zastupitelský úřad o zápis do zvláštního seznamu voličů. Lhůta vyprší už za tři neděle, tedy 4. prosince. První kolo voleb bude 13. a 14. ledna.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ilustrační foto

Reklama

Článek

Studenti, lidé na dovolené nebo příležitostní cestovatelé mají ještě rezervu. Pokud se chystají do zahraničí jen na kratší dobu, postačí jim volební průkaz, o který mohou na obecním úřadu v místě trvalého bydliště žádat až do pátku 6. ledna.

Nejpozději v 16 hodin už však musí mít úřad žádost na stole, ať už přišla poštou s ověřeným podpisem, nebo elektronicky přes datovou schránku. Úplně nejzazší termín pro opozdilce je 11. leden, tedy dva dny před volbami, kdy mohou zájemci požádat na obecním úřadu o voličský průkaz osobně. „V případě krátkodobého pobytu v zahraničí je vhodnější volit na voličský průkaz,“ radí velvyslanectví v Berlíně.

Kdy průkaz vyzvednout?

Ačkoliv mohou lidé o průkaz už žádat, dostanou ho nejdřív 29. prosince. Způsobů, jak se k němu dostanou, je vícero: osobně nebo ho převezme zplnomocněná osoba nebo ho úřad dotyčnému zašle, a to i na adresu zastupitelského úřadu, kde má v plánu dotyčný volit. Musí o to však požádat. Podle ministerstva zahraničí lze odevzdat hlas v prezidentských volbách na 110 místech po celém světě, například na ambasádě či konzulátu.

Je třeba mít na paměti, že v zahraničí se volí v některých státech už 12. ledna, tedy o den dřív než v Česku, a to kvůli posunu v časovém pásmu. Jde zejména o státy směrem na východ, například Rusko, Čína nebo třeba Thajsko.

Před pěti lety získal ve volbách na Hrad vyšší podporu od krajanů v cizině Jiří Drahoš, v prvním kole pro něj hlasovalo 45 procent, pro Miloše Zemana 7,5 procenta. Ve druhém kole získal Drahoš 90 procent. Podobné to bylo už v první volbě 2013, kdy Zeman bodoval spíš doma než v zahraničí.

Jak získat a uplatnit voličský průkaz v jednotlivých volbách

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám