Hlavní obsah

Volební účast byla bídná, více lidí přišlo pouze v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Účast u evropských voleb byla v České republice zřejmě rekordně nízká. Napovídají tomu údaje od volebních komisařů. Podle odhadů se volební účast pohybuje pouze kolem 20 procent, přičemž více lidí si našlo cestu k urnám v Praze a obecně spíše ve městech. Volební lístky byly sečteny již po čtyřech hodinách, poslední okrsek je předal statistikům v 18:13. Výsledky se lidé dozví v neděli večer.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Více lidí přišlo volit ve městech. (Ilustrační foto)

Článek

„Je to bída,“ řekl Právu několik minut před koncem voleb předseda okrskové volební komise č. 19 v Olomouci František Laštůvka. Ze 743 voličů jich tu přišlo k volební urně jen 128, tedy zhruba 17 procent. „Je to nejhorší volební účast, jakou jsem dosud zažil. A to už ve volebních komisích sedím čtyřicet let,“ dodal Laštůvka.

Na jiných místech Olomouce to nebylo o moc lepší, někde dokonce i horší. Například do volební místnosti olomouckého okrsku č. 41 přišlo podle předsedy volební komise Zdeňka Machalíčka volit jen přibližně 15,7 procenta z 817 voličů.

Čtvrtina voličů v Praze je výjimkou

Nad celorepublikovým průměrem byla volební účast pouze v Praze, podle odhadů volebních komisařů se pohybovala kolem 24 procent. Také v ostatních regionech přišlo více voličů ve městech.

Přibližně pětina voličů přišla hlasovat v Libereckém kraji. Ve středních Čechách odvolilo v průměru 17 až 18 procent lidí, v Karlovarském kraji účast kolísala od 15 do 23 procent, v jižních Čechách v rozmezí od 12 do 21 procent.

V Královéhradeckém a Pardubickém kraji se volební účast před uzavřením volebních místností většinou pohybovala mezi 15 až 20 procenty, na jižní Moravě na necelých 17 procentech a ve Zlíně průměrná účast činila zhruba 18 procent. V Ústeckém a Plzeňském kraji ale hlásili maximálně patnáctiprocentní účast. Marie Mazánková z olomouckého krajského úřadu v 13:30 řekla, že volební účast se zpravidla pohybuje kolem deseti procent.

Nízký zájem o eurovolby dokládal také malý počet žádostí o hlasování do přenosných hlasovacích schránek. Závěr voleb na Šternbersku zkomplikoval rozsáhlý výpadek elektrického proudu, který v poledne způsobila silná bouřka.

Jasno bude v neděli večer

Na výsledky si voliči i politici budou muset počkat do nedělních 23 hodin, kdy skončí hlasování v Itálii. Předvolební průzkumy dávaly největší šanci na úspěch sněmovním stranám.

Volby podle nich mělo vyhrát vládní hnutí ANO před ČSSD, KSČM, TOP 09 a ODS, přičemž europoslance měly získat také buď KDU-ČSL, nebo Úsvit přímé demokracie. Z dalších stran by mohly podle průzkumů bodovat Strana zelených, Česká pirátská strana a Strana svobodných občanů.

Reklama

Související témata:

Související články

Opilá žena se psem narušila volby

V sobotu před jedenáctou hodinou dopoledne narušila klidný průběh voleb do Evropského parlamentu opilá žena, která se i se svým psem dostavila do volební...

Výběr článků

Načítám