Hlavní obsah

Účast voličů je slabá, k urnám přišla asi desetina z nich

Právo, vor, orh, zaš, koc
Aktualizováno

Zájem o volby do Evropského parlamentu je i přes výzvy politiků, jak je rozhodování důležité, slabý. Podle odhadů je účast ještě horší než před pěti lety, kdy k urnám přišlo 28 procent voličů.

Foto: Milan Malíček, Právo

V pět hodin odpoledne přišlo k volbám asi pět procent lidí.

Článek

V pátek se volební místnosti otevřely ve dvě hodiny odpoledne a do jejich zavření v deset hodin večer dorazilo asi deset procent voličů. Před pěti lety to bylo za stejnou dobu 20 procent.

Účast tak zřejmě bude rekordně nízká, protože druhý den voleb obvykle chodí voličů méně než v pátek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vyšší zájem v porovnání s průměrem registrovaly volební komise v Praze, a to od deseti do 20 procent. Ve středních Čechách a Olomouckém kraji odvolilo kolem osmi procent lidí, v Jihomoravském kraji kolem devíti procent. Tradičně nízký zájem byl na severu Moravy, kde hlasovalo mezi pěti a deseti procenty lidí. Ještě méně to bylo v Plzeňském kraji, kde se večer podle Jana Nového z krajského úřadu účast pohybovala kolem osmi procent. Celorepublikovému průměru odpovídala účast v jižních a východních Čechách, na Vysočině, v Libereckém, Karlovarském, ve Zlínském kraji.

Lidé dali přednost jinému programu

V pět hodin odpoledne evidovaly volební komise účast kolem pěti procent.

Velmi slabá je účast v Moravskoslezském kraji, na Ústecku i v Karlovarském kraji. ”Nejlepší okrsky dosáhly na 4 % volební účast. V průměru se ale pohybujeme na asi 3,5 %,“ uvedl Jan Kopál z volební komise ve Vojenském lázeňském ústavu v centru Karlových Varů.

„Volební účast je opravdu velmi nízká. Pokud si dobře pamatuji, tak při posledních evropských volbách stála alespoň na začátku před otevřením volebních místností malá fronta u dveří. Tentokrát ale nic,“ pokračoval Kopál, podle kterého v 17 hodin přišlo do jejich volebního okrsku odvolit jen 14 lidí z celkových tří set zapsaných voličů.

Slabá účast provází evropské volby také v Ústí nad Labem. „Procentuálně to nedokážu vyčíslit, ale v porovnání s loňskými parlamentními volbami je účast mnohonásobně menší,“ řekla Právu krátce před 17 hodinou Marie Brunartová z volební komise 1031 okrsku krajského města.

Jeho obyvatelé dali v teplém počasí přednost jiným aktivitám. „Byla jsem s dětmi na hřišti a před bouřkou jsme utekli do obchoďáku na nákupy. Tyhle volby mě nezajímají, takže i kdybych měla čas, tak bych volit nešla,“ řekla Právu šestatřicetiletá Marie Vokručáková.

Prezident Zeman hlasuje ve volbách do Evropského parlamentu Video: Novinky

V Budějovicích odhadují 20 procent

Tristní volební účast hlásily Právu před pátou hodinou volební komise na jihu Čech. „Zatím k nám nedorazilo ani patnáct voličů z celkově zaregistrovaných 328. Spíše chodí starší lidé,“ uvedla zapisovatelka volebního okrsku v Českém Krumlově Jan Švábenská.

Podobně slabá byla účast také v Českých Budějovicích. „Zatím přišlo opravdu málo lidí. Snad je to i tím hezkým počasím a dorazí zítra. Nyní to vypadá tak na dvacet procent,“ podotkla předsedkyně volební komise v českobudějovickém okrsku 49 Eva Mikešová.

Andrej Babiš volí do Evropského parlamentu Video: Novinky

Podobně slabá byla účast na Olomoucku. A ani ti, kdo přišli, neskrývali svůj postoj k unii. „Když už tam jsme, beru to jako povinnost. Chápu totiž, že když nevolím, nemám pak ani právo nadávat. Svůj hlas dám euroskeptikům,“ konstatoval rezolutně muž středního věku. V prvních deseti minutách volilo v okrsku zhruba osm voličů, na chodbě bylo prázdno.

Bohuslav Sobotka volí do Evropského parlamentuVideo: Miroslav Homola, Právo

Značný nezájem ze strany voličů doprovázel první čtyři hodiny evropských voleb v Plzni. Například v třetím městském obvodu, který je největší a zahrnuje třetinu volebních okrsků v Plzni, v pátek v šest hodin odpoledne volební účast nepřesáhla ani deset procent. „Volební účast je zatím 8,7 procenta,“ řekla Právu Iveta Zajíčková z volebního štábu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám