Hlavní obsah

Volby potvrdily propad Věcí veřejných, volí je minimum lidí

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Věci veřejné, které se v roce 2010 překvapivě probojovaly do Sněmovny a následně po sérii politických afér pocítily prudký sestup, se dočkaly ve volbách do krajských zastupitelstev a Senátu další porážky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci Věcí veřejných v čele s předsedou Radkem Johnem.

Článek

Věci veřejné sestavily pro současné volby kandidátky v pěti krajích. Jak ale prozrazují aktuální průběžné výsledky (po 17:30 - pozn. red.), svůj hlas jim dalo jen minimum voličů.

Například v Královéhradeckém kraji se pro stranu Radka Johna rozhodlo necelé jedno procento voličů. Ještě méně mají ve Středočeském kraji, kde je volily jen zhruba tři pětiny procenta, na jihu Čech je to jen polovina procenta.

O mnoho lépe na tom nejsou ani kandidáti Věcí veřejných do Senátu. Například spisovatelka a odpůrkyně církevních restitucí Lenka Procházková skončila ve volebním okrsku Praha 8 až na šestém místě, když pro ni hlasovalo 5 procent voličů. Režisér Vít Olmer se v Praze 12 umístil na osmém místě s 4,2 procenty hlasů.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Lépe na tom není ani předpokládané horké želízko véčkařů Tomáš Jarolím, kterého v Litoměřicích volila jen necelá dvě procenta voličů. Věru Ježkovou v Sokolově volilo 5 procent lidí, Alici Čečilovou v Benešově 3,3 procenta, Josefa Suchého v Chomutově 1,5 procenta a Jiřího Štětinu v Náchodě 1,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám