Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, před ČSSD má náskok tři procentní body

Novinky, zpe
Praha

Pokud by se v dubnu konaly volby, vyhrálo by hnutí ANO Andreje Babiše s pětadvaceti procenty. Druhá by skončila ČSSD, které by dalo hlas 22 procent voličů. Vychází to z průzkumu agentury Median, který byl zveřejněn ve středu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v dubnu podle agentury MEDIAN

Článek

Podpora dvou největších vládních stran v dubnu podle agentury spíše stoupla. Median však upozorňuje, že některé kauzy se do podpory stran mohou projevit se zpožděním.

Na třetím místě by skončili komunisté se čtrnácti procenty, za nimi ODS s 9,5 procenta.

Mírně klesla podpora TOP 09. „Strana se propadla na 8,5 procenta, což je nejnižší naměřená hodnota od voleb v říjnu 2013. TOP 09 mohla oslabit mimo jiné medializace okolo dubnového sněmu STAN, který části respondentů připomněl oddělení těchto dříve pevně spolupracujících subjektů,“ uvedla společnost.

V dolní komoře by ještě usedli lidovci, kterým by dalo hlas 6,5 procenta voličů.

Zelení ani Úsvit by se do Sněmovny nedostali

Pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny by naopak nepřekročilo hnutí Úsvit. Průzkum jim připisuje 3,5 procenta. Ve výsledku se navíc ještě neprojevil rozkol strany s Blokem proti islámu Martina Konvičky.

Piráti by dostali tři procenta hlasů, Strana zelených dvě a půl procenta.

Volební účast by podle Medianu dosáhla 59,5 procenta voličů. „Větší ochotu k účasti mají lidé nad 60 let (69 %) a nejméně lidé do 34 let (okolo 46 %),“ stojí v závěrečné zprávě

Související témata:

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Foto: Novinky

Výzkum probíhal ve dnech 5. dubna až 4. května. Zúčastnilo se ho 1 078 respondentů.

Výběr článků

Načítám