Hlavní obsah

Vojtěch: Je to epidemie neočkovaných

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík
Aktualizováno

Za zrychlováním epidemie covidu-19 a rapidními nárůsty nakažených a hospitalizovaných vidí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) velké množství nenaočkovaných lidí, mezi nimiž se nákaza nyní šíří. Řešením je podle něj zvýšení proočkovanosti, na kterou apeloval.

Situace se zhoršuje dramaticky a jdeme do podzimu, kdy se respirační choroby šíří velmi intenzivněVideo: ČTK

 
Článek

„Epidemická situace v tuto chvíli v České republice sleduje rizikový scénář. Je to vidět ve všech ukazatelích, které sledujeme. Epidemie se stala epidemií neočkovaných, to je fakt. Na základě dat, která máme k dispozici, tak většina nově diagnostikovaných jsou neočkovaní lidé, a většina hospitalizovaných i v těžkém stavu jsou neočkovaní,” řekl Vojtěch.

„Situace se zhoršuje dramaticky a jdeme do podzimu, kdy se respirační choroby šíří velmi intenzivně,” konstatoval ministr.

Babiš: Hamáčkův plán s neočkovanými není reálný

Domácí

Jeho slova podpořil i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek, podle něhož je mezitýdenní nárůst nových případů více než 100 procent. „Epidemie ale neroste stejně jako v loňském roce,” uvedl.

Přibližně 75 procent nově nakažených jsou pak podle Duška neočkovaní lidé. Stejně tak většina pacientů na JIP patří prý do skupiny neočkovaných. Celková proočkovanost české populace je téměř 70 procent a zájem o vakcinaci se v posledních dnech začal opět rychle zvyšovat. Za to Vojtěch lidem poděkoval.

Nízká proočkovanost se pak podle Vojtěcha projevuje v moravských krajích, zejména v Moravskoslezském kraji. „Je tam vidět přímá korelace mezi nízkou proočkovaností a vysokým počtem nově nakažených a hospitalizovaných. Moravskoslezský kraj je v tomto směru ukázkovým případem, co způsobuje nízká proočkovanost. Možná tam bude muset dojít i k omezení elektivní péče,” míní ministr Vojtěch.

To s sebou podle Vojtěcha nese riziko do budoucnosti, protože nákaza se bude mezi neočkovanými lidmi dále šířit a roste tak i riziko nakažení očkovaných, kterým například již vyprchává ochrana po vakcinaci. Ochranný efekt totiž, zejména u seniorů, se snižuje po zhruba šesti měsících od dokončení očkování. I proto Vojtěch apeloval na lidi, kteří mají nárok na třetí, posilující dávku očkování, aby ji podstoupili a neodkládali.

Babiš si pochvaluje konec testů zdarma. Proto máme očkovací boom, míní

Domácí

Pokud by se lidé nechali naočkovat a celková proočkovanost by se zvýšila až k 90 procentům dospělé populace, jak je tomu v některých jiných evropských státech, tak bychom podle Vojtěcha měli téměř vyhráno. „Troufám si tvrdit, že kdybychom zvýšili počty očkovaných, tak bychom mohli zítra zrušit veškerá protiepidemická opatření,” uzavřel ministr.

Dušek čeká až 7000 nakažených denně

Na brífinku taktéž Dušek představil aktuální predikce vývoje epidemie. „Nepochybně v příštích dnech půjdeme k průměrnému záchytu kolem pěti tisíc nových případů denně, ve vrcholech to může narůst až nad sedm tisíc,” odhaduje šéf zdravotnických statistiků. Týdenní incidence pak překročí hodnotu 300 nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním průměru.

Za pondělí bylo odhaleno 4262 pozitivních a v nemocnicích je poprvé od května více než tisíc hospitalizovaných. Konkrétně v nemocnicích s covidem leží 1055 pacientů, z toho 158 jich je na jednotkách intenzivní péče. Od víkendu skokově vzrostl také počet lidí vyžadujících připojení na umělou plicní ventilaci z 59 na 75 pacientů. Čtyři lidé pak potřebují přístroj ECMO zajišťující mimotělní oběh.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám