Hlavní obsah

Velká policejní razie: Detektivové se zajímají o pardubické politiky ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vojenská policie a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahují na několika místech v České republice. Vyplývá to z vyjádření Vojenské policie. Jde například o Pardubice. Armády ani ministerstva obrany se podle mluvčího NCOZ Jaroslava Ibeheje kauza netýká. Prověřování na pardubickém magistrátu se podle zdrojů Novinek mělo mimo jiné týkat údajně zmanipulované zakázky na stavbu parkovacího domu za zhruba 340 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Vojenská policie

Článek

Informace serverů iROZHLAS.czNeovlivní.cz potvrdili bez bližších podrobností mluvčí Vojenské policie Barbora Bitalová a mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Kriminalisté z NCOZ se podle zjištění Neovlivní.cz zaměřili konkrétně na někdejšího primátora Pardubic Martina Charváta (ANO). Ten byl v čele radnice mezi lety 2014 a 2022, v současné době je zastupitelem za hnutí ANO.

„Mohu potvrdit, že dnes byla pověřeným orgánem Vojenské policie zahájena realizace zajišťovacích úkonů trestního řízení. Vzhledem k tomu, že je řízení neveřejné, nebudeme prozatím poskytovat další informace,“ uvedla Bitalová.

Stejné vyjádření Novinkám zaslal i mluvčí ministerstva obrany David Polák.

Soud v olomoucké kauze poslal do vazby vlivného člena ODS

Krimi

Podle informací Novinek NCOZ zasahuje i v pardubickém sídle vodohospodářské společnosti Vodovody a kanalizace. Aleš Hudec, vedoucí organizačně-právního oddělení společnosti, Novinkám řekl, že se k tomu nemůže vyjadřovat.

Podle Ibeheje NCOZ „provádí souběžnou realizaci s Vojenskou policií“. Novinkám a Právu řekl, že se vyšetřování netýká ministerstva obrany ani armády. To potvrdil i další důvěryhodný zdroj, který si nepřál být jmenován.

Zdroj z ministerstva obrany Novinkám a Právu sdělil, že prověřování se týká dvaceti osob.

Podle informací Radiožurnálu je policie podezírá z trestných činů zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, dále ze zneužití pravomoci úřední osoby, podplacení nebo porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Podle informací České televize se policisté zajímají i o bývalou náměstkyni primátora Helenu Dvořáčkovou (SPD), která byla v minulosti primátorovou náměstkyní za ANO, nebo o lidi z Rozvojového fondu, což je městská firma Pardubic, například o Pavla Nevečeřala nebo Michala Drenka.

Policisty mají zajímat i zástupci současného vedení města Pardubic. Prohlíželi budovu pardubické radnice nebo místa, kde sídlí odbor investic.

Podle ČT policisty zajímají i kanceláře stavební společnosti PORR v Hradci Králové a v Praze. Mají mít podezření, že se konkrétní lidé podíleli jako organizovaná skupina na ovlivňování veřejných zakázek a na manipulaci s nimi.

Dvě různé akce

Podle zjištění Práva a Novinek z důvěryhodného justičního zdroje se jedná o dvě různá trestní řízení. Spojuje je buďto jedna osoba, která dříve působila v armádě, nebo je předmětem zájmu i objekt spadající pod armádu či resort obrany, nebo dokonce obojí najednou, uvedl zdroj redakce.

Jinak by v případu nemohla Vojenská policie figurovat.

Tento orgán spadající pod ministerstvo obrany totiž podle zákona 300/2013 sbírky o VP může zasahovat jen vůči vojákům v činné službě, příslušníkům ozbrojených sil jiného státu nebo je doprovázejícímu civilnímu personálu, dále vůči osobám, které se nacházejí v chráněném objektu, a osobám, které jsou podezřelé, že spáchaly nebo páchají trestný čin nebo přestupek v chráněném objektu, trestný čin nebo přestupek spolu s vojákem nebo proti vojenskému objektu, vojenskému materiálu, materiálu ozbrojených sil jiného státu nebo ostatnímu majetku státu, s nímž je příslušné hospodařit ministerstvo.

Případ, který řeší policejní centrála NCOZ, dozoruje podle jejího mluvčího Ibeheje Okresní státní zastupitelství v Pardubicích.

„Zmanipulovaná zakázka“

Prověřování policistů na pardubickém magistrátu se podle zdrojů Novinek mělo mj. týkat údajně zmanipulované zakázky na stavbu parkovacího domu za zhruba 340 milionů korun. Několikapodlažní parkoviště měl před časem jeden z obyvatelů Pardubic napadnou prostřednictvím trestního oznámení podaném na pardubickém státním zastupitelství.

„Stavba, jež nyní finišuje, byla podle mne v rozporu s Územním plánem města. Celý proces stavebního řízení byl zmanipulován a zakázka šitá na míru, o čemž svědčí skutečnost, jak hladce všechno po předem vyšlapané cestě prošlo,“ tvrdí zdroj, jenž se bezmála tři desetiletí podílí na stavební činnosti v Pardubicích.

„Co se nyní stalo, mne nijak nepřekvapuje. Více než štve, mne mrzí, že to prasklo teprve dnes. Zvěsti o pardubické mafii, což se nebojím takto nazvat, kolují městem velmi dlouho. Umějí všechno velmi šikovně a sofistikovaně zařídit, načež jim řada věcí doposud hladce procházela,“ říká starší muž.

Novým šéfem Vojenské policie by měl být Jiří Roček

Domácí

Havlíček: Zatím netušíme, o co se hraje

Na razii v úterý neurčitě reagoval první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

„Zatím to jsou pouze spekulace, víme to jen z médií. Pokud víme, týká se zejména vojenské policie a věcí, které jsou deset let staré nebo snad z roku 2014 až 2016/17, pokud mám správné informace. A vůbec zatím v tuto chvíli netušíme, o co se vlastně hraje,“ řekl pouze novinářům.

Za zřejmě trochu nafouknutou bublinu považuje úterní zásah Vojenské policie a Národní centrály proti organizovanému zločinu na pardubickém magistrátu, zaměřený údajně na bývalého primátora Martina Charváta (ANO), radní Jiří Lejhanec (Spolu pro Pardubice).

„Vůbec nic o tom nevím a ani netuším, čeho by se to mohlo týkat. Samotného mne to překvapilo. Žádné signály v radě ani v zastupitelstvu jsem nezaznamenal,“ řekl Novinkám Lejhanec s tím, že pokud by něco dávalo příčinu k podobnému zásahu, těžko by se taková věc v Pardubicích dlouhodoběji utajila.

„Tady, jako na většině menších měst, všichni vědí všechno. Nemluvilo se o tom ani v kuloárech,“ tvrdí Lejhanec.

„Dověděl jsem se to z médií. Nic podobného jsem nečekal. Pokud bychom tušili, že se k něčemu schyluje, tak bychom s bývalým primátorem Charvátem dávno nespolupracovali,“ prohlásil bývalý Charvátův náměstek a nynější opoziční zastupitel Jan Mazuch (ODS).

Exprimátor a neúspěšný kandidát na senátora Charvát měl v úterý dopoledne vypnutý telefon.

Magistrát je v normálním provozu

Magistrát v Pardubicích zůstává pro veřejnost v průběhu normálních úředních hodin v provozu.

„Vyjma některých pracovišť odboru majetku a investic, kde probíhá prověřování, fungují všechny přepážky bez omezení. Pravda je, že několik lidí, kteří přišli kvůli bytovým záležitostem, jsme museli odmítnout a odkázat na jiný termín,“ sdělil tajemník pardubické radnice Michal Zítko.

Podle informací Novinek jsou od úterního rána zapečetěny spojovací dveře do kanceláří současného primátora Jana Nadrchala (ANO), včetně všech kanceláří čtyř primátorových náměstků.

Prověřování neurčeného množství policistů probíhá na obou budovách pardubického magistrátu. „Obě budovy, až na malé výjimky, fungují pro veřejnost v normálním režimu,“ doplnil Zítko.

Okresní státní zastupitelství v Pardubicích, jež zásah na pardubickém magistrátu dozoruje, prozatím odmítá s ohledem na probíhající úkony trestního řízení cokoliv konkrétnějšího sdělovat.

„Mohu potvrdit pouze to, že vykonáváme dozor nad zachováváním zákonnosti v přípravném řízení,“ sdělil Novinkám šéf pardubických státních zástupců Aleš Veselý, aniž upřesnil, zda lidé, jichž se záležitost týká, jsou zadrženi, nebo prověřováni na svobodě.

Policie při zásahu na krajském úřadě v Olomouci zadržela náměstka hejtmana

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám