Hlavní obsah

Policie při zásahu na krajském úřadě v Olomouci zadržela náměstka hejtmana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Na olomouckém krajském úřadu, ale také na přerovské radnici zasahují od pondělního rána policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) se pozornost policistů soustředí na veřejné zakázky, zřejmě jde o investice v dopravních stavbách. Podle informací Novinek byl zadržen náměstek hejtmana Michal Zácha (ODS).

Vyjádření olomouckého hejtmana k zásahu NCOZVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Mohu sdělit, že náš útvar provádí úkony trestního řízení. Podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Olomouci,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Důvěryhodný zdroj Novinkám řekl, že policisté zadrželi náměstka olomouckého hejtmana Michala Záchu (ODS), který má na kraji v kompetenci dopravu, sport a volný čas. Zároveň je přerovským radním a také předsedou představenstva Vodovodů a kanalizací v Přerově. Novinky se jej snažily kontaktovat, ale jeho telefon je nedostupný.

Informaci o zadržení Záchy nelze zatím potvrdit. Ibehej ji odmítl komentovat s tím, že vyjádření může podávat pouze Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Informaci ohledně případných zadržených nechtěli zatím komentovat ani státní zástupci z Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci, kteří případ dozorují.

Úplatek měl v reklamní tašce. Bývalý šéf IT na ministerstvu zemědělství čelí stíhání za korupci

Krimi

„Pokud je obecně zadržena nějaká osoba, doba zadržení je 48 hodin – v této lhůtě se musí buď rozhodnout o propuštění této osoby na svobodu, nebo pokud je zahájeno trestní stíhání, musí dojít v této lhůtě k podání návrhu na vazbu, je-li k tomu důvod a soud má na rozhodnutí o tomto návrhu dalších 24 hodin,“ řekl ČTK náměstek vrchního státního zástupce Radek Bartoš.

Hejtman byl na místě

Hejtman Suchánek informaci o zásahu potvrdil s tím, že kraj policistům poskytuje součinnost. „Vím o tom, policisté z NCOZ jsou stále tady, ráno mi volali, abych u toho byl. Pro mě je to novinka, poskytujeme součinnost, jakou NCOZ potřebuje. Má se to týkat veřejných zakázek. Je to o investicích, zřejmě o dopravních stavbách, nic konkrétnějšího nevím,“ uvedl Suchánek.

Doplnil, že s ním samotným zásah kriminalistů na úřadě nemá nic společného. Není ale podle něj zatím zřejmé, jakého období se šetření veřejných zakázek týká. „Nevím, přál bych si, aby to bylo to minulé,“ zdůraznil Suchánek.

Domovní prohlídky

Podle informací ČTK policisté v Přerově rovněž prohledávali kancelář přerovského radního Michala Záchy (ODS), který je hejtmanovým náměstkem pro dopravu.

„Města Přerova se vyšetřování netýká, primátor Petr Vrána byl informován a podepsal mlčenlivost,“ potvrdila přítomnost policistů na přerovské radnici její mluvčí Lenka Chalupová.

Také podle informací ze státního zastupitelství se zásah netýká pouze krajského úřadu, policisté podle žalobců zasahují zejména na území Olomouckého kraje, ale i mimo něj. NCOZ rovněž dělá domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků.

Vrchní státní zástupce Radim Dragoun řekl, že nyní žádné další informace veřejnosti poskytnout nelze.

Policie navrhla obžalovat aktéry kauzy Dozimetr

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám