Hlavní obsah

Voják v opilosti poškrábal obrněnce. K soudu nepůjde

Právo, Radim Vaculík

Český voják, který loni v červnu v opilosti na ostře střežené základně v afghánském Kábulu poškrábal nožem dvě obrněná vozidla, se nakonec nebude ze svého prohřešku zpovídat před soudem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Státní zástupce na něj sice počátkem roku podal k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 obžalobu pro výtržnictví, jak Právo v březnu informovalo, nakonec si ale vše rozmyslel, obžalobu stáhl a věc předal nadřízeným vojáka k možnému kázeňskému projednání.

„V předmětné trestní věci bylo zdejšímu soudu 10. března ze strany státního zastupitelství doručeno zpětvzetí obžaloby,“ řekl Právu zástupce mluvčí soudu v Praze 6 Ivo Brand.

Informace následně redakci potvrdil i vojákův advokát Radek Ondruš, podle kterého na základě podnětů obhajoby do věci zasáhl po podání obžaloby dohledový žalobce z Městského státního zastupitelství v Praze.

Měl dvě promile

„Výsledkem tohoto dohledu bylo, že dozorový státní zástupce uznal svoji chybu, vzal zpět obžalobu, čímž bylo již nařízené hlavní líčení zrušeno,“ řekl Právu Ondruš.

Státní zástupce podle něj v souladu s návrhem obhajoby následně konstatoval, že ve věci „nejde o trestný čin, ale pouze o skutek, který by mohl být jiným příslušným orgánem posouzen jako přestupek“. A proto 17. dubna rozhodl tak, že případ postoupil nadřízenému podezřelého vojáka, tedy veliteli útvaru.

Na zahraniční mise by příští rok mělo vyjet 900 vojáků

Domácí

V odůvodnění svého rozhodnutí státní zástupce podle Ondruše napsal, že „co do intenzity projednávané jednání obviněného nenarušilo trestním zákoníkem předpokládaným závažným způsobem veřejný klid a pořádek, a tudíž nenaplňuje objektivní stránku trestného činu výtržnictví“.

I kdyby prý chování vojáka naplnilo formální znaky tohoto deliktu, nebylo podle žalobce jeho jednání natolik společensky škodlivé, aby bylo nutné jej soudit podle trestního zákoníku.

Voják působil na základně v Kábulu jako člen české jednotky v rámci mezinárodní operace Resolute Support a osudnou noc se podle informací Práva zúčastnil rozlučkového večírku s polskými kolegy.

Když z něj 17. června po druhé hodině ranní podnapilý odcházel, podle obžaloby „nejprve přistoupil k zaparkovanému vozidlu značky Toyota patřícímu vojenskému kontingentu Turecké republiky, kdy pravou rukou, ve které svíral nůž, úmyslně bodal a škrábal kapotu vozidla“. Totéž o pár minut později učinil u obrněného auta stejné značky, tentokrát ale patřícího české jednotce.

Jeho počínání viděl na kamerách službu konající operátor z britských ozbrojených sil a na Čecha zavolal vojenskou policii. Podle jeho následné svědecké výpovědi však nikoli proto, že by ho nějak pohoršovalo jednání českého vojáka, ale kvůli tomu, aby si zjevně podnapilý muž nožem neublížil.

Za letáky chválící smrt českých vojáků dostal muž podmínku

Krimi

Bál se podle svých slov o jeho vlastní bezpečnost. Člen české jednotky měl totiž v sobě v danou chvíli podle informací Práva přes dvě promile alkoholu.

„Obviněný nerozporuje, že se na večírku opil, nicméně na vlastní průběh skutkového děje si nepamatuje, což je s ohledem na zjištěnou hladinu alkoholu v krvi obvyklé a důsledek tzv. okénka,“ uvedl už v březnu jeho obhájce.

Dostal maximální postih

Přistižený voják svým jednáním naštěstí způsobil na obou transportérech „zanedbatelnou škodu“, jak napsal i sám státní zástupce, proto věc poslal do rukou armádním činitelům.

Spis s jeho rozhodnutím ale doputoval k veliteli útvaru teprve v minulých dnech, takže ještě konečný verdikt o jeho případném potrestání či naopak úplném očištění ještě nepadl.

Protože však už počátkem roku nadřízení sami uložili vojákovi za jeho chování maximální možný postih, tedy snížení platu o patnáct procent po dobu čtyř měsíců, který již nelze zvýšit, kauza tak podle všeho definitivně skončí. Postižený tehdy s trestem souhlasil a ten se tak stal pravomocným.

Reklama

Související články

Babiš: Na armádě šetřit nebudeme

Přes krizi související s opatřeními proti šíření nemoci covid-19 vláda nebude škrtat ve výdajích ministerstva obrany. Na bezpečnostní konferenci, která ve...

Výběr článků

Načítám