Hlavní obsah

Vodohospodáři v Brně bojují s bobry

Právo, Vladimír Klepáč
Brno

Zvířata osídlila břehy řeky Svratky v městských částech Jundrov, Komín a Žabovřesky a ničí tam stromy. Některé z nich byly již v tak špatném stavu, že musely být pokáceny.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Některé stromy u řeky Svratky v Brně-Jundrově sice bobři ohlodali, ale podle odborníků je lze ještě zachránit.

Článek

Kmeny dalších obalili správci řeky pletivem, aby je nemohly ostré bobří zuby ohlodat. Jiné natřeli speciálním přípravkem, jenž by měl bobry odpuzovat.

Problémem je také to, že lidé bobrům nevědomky svým chováním pomáhají. Odborníci odhadují, že zhruba v kilometrovém úseku řeky Svratky v Jundrově se usídlilo asi dvanáct bobrů. Řeka je v těchto místech široká, klidná a obklopená zelení. Příchozí může mít dojem, že je na venkově. Na březích se nacházejí zahrádky a turistické chatky.

„Lidé tam sice pro ptáky dávají na větve jablka na provázcích, ale neuvědomují si, že tím připravují bobrům pomyslný švédský stůl. Tato zvířata jsou totiž velmi hbitá a dokážou se bez potíží k jídlu dostat,“ řekl Právu mluvčí podniku Povodí Moravy Petr Chmelař.

Dříve chránění, dnes na odstřel

Domácí

Dalším problémem je to, že ploty zahrádek jsou v mnoha případech umístěny nevhodně, což je až příliš blízko břehu. Stezka podél řeky je proto příliš úzká pro těžkou techniku. Přístup je celkově špatný, to je problém při nutném kácení vzrostlých topolů. Mluvčí zdůraznil, že vodohospodáři stav všech stromů neustále kontrolují tak, aby se žádný z nich nezřítil.

Volná příroda je jim už malá

Bobr byl v české a moravské krajině ještě před třiceti lety velkou vzácností. Nyní se odhaduje, že jich v republice žije okolo 6000, přičemž jejich populace se jen za uplynulé čtyři roky zvětšila o zhruba třetinu.

Ani odborníci nepředpokládali, že se bobři v místech, z nichž v 19. století kvůli lovu vymizeli, tak rychle zabydlí. Podle lesníků se blíží doba, kdy bude bobr opět patřit mezi běžně lovenou zvěř.

Bobr i zubr patří na talíř, nabádá polský ministr zemědělství

Zahraniční

Na Moravu se dostali bobři z Rakouska proti proudu řek Moravy a Dyje. Stalo se tak poté, co bobry rakouští ochranáři vypustili do přírody. Nejprve byli v oboře Soutok u Lanžhotu velkou vzácností, později kvůli nim řešili památkáři a arboristé nemalé problémy v zámeckém parku v Lednici.

„Dnes už máme bobry v Šumperku nebo ve Valašském Meziříčí. Příroda jim už nestačí, proto využívají i břehy řek ve větších městech a působí každoročně mnohamilionové škody,“ dodal mluvčí.

Potok Bobrava může být opět hrdý na své jméno. Bobři jsou zpět

Věda a školy

Reklama

Související články

Dříve chránění, dnes na odstřel

Jsou krásní, chytří a organizovaní. A hlavně pořád hladoví. Kormorán velký a bobr evropský kdysi u nás málem vyhynuli a stali se jedním ze symbolů péče člověka...

Výběr článků

Načítám