Hlavní obsah

Voda se ve středních Čechách pozvolna vrací do říčních koryt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední Čechy

Po kulminaci se ve středních Čechách voda z rozvodněných řek v sobotu vrací pozvolna zpět do koryt. Na Labi ve Středočeském kraji platí druhý povodňový stupeň ze tří na Mělnicku. Hladina se tam drží na spodní hranici kolem pěti metrů, normální stav je přitom o metr méně.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Jizera se vrací do koryta, voda opadá, ale nechává po sobě vyvrácené stromy a zaplavené louky.

Článek

Hydrometeorologové očekávají návrat k normálu. „Během dne očekáváme slabý déšť, který bude postupně i v nižších polohách přecházet ve srážky sněhové. Od neděle do konce příštího týdne se budou teploty i přes den pohybovat pod bodem mrazu. Nadále budou vodní stavy klesat, na dolním Labi bude zpočátku pokles velice pozvolný,“ očekává podle zveřejněné zprávy Jiří Petr, vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Po velké vodě zůstávají ještě kolem Jizery zaplavené louky a popadané stromy v podmáčené půdě.

Kvůli vysokému stavu vody zrušilo město Poděbrady plánovanou akci otužilců. „Zůstává tady velmi silný proud, řekou se valí sousta nebezpečných předmětů a pro plavce by to bylo nebezpečné,“ řekl Novinkám zrušení akce místostarosta Ladislav Langr.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ještě před pár dny se přes silnici u Horek nad Jizerou valila voda, teď už je silnice průjezdná bez problémů.

Dramaticky vypadá ještě také tok Jizery na Mladoboleslavsku a u Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi. Silný proud kalné vody se ale už také umírňuje. Voda však zůstává vylitá na okolních loukách a polích. Ještě před pár dny byla uzavřená silnice z Brodců nad Jizerou na Horky nad Jizerou, přes kterou se valila voda, ale i tady už se dá projet. Na Jizeře už podle údajů Povodí Labe zůstává hladina pod nejnižším povodňovým stupněm a situace se vrací do normálu. Po opadnutí vody jsou ale patrné následky záplavy. Mnohde zůstává podmáčená nestabilní půda a vyvrácené stromy.

Do normálního stavu se vrátila i Vltava na svém středním toku, jen v Praze zůstává první povodňový stupeň.

Povodňových stupňů ubývá, očekává se kulminace na dolním Labi

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám