Hlavní obsah

Voda proniká do sklepů, hasiči mají pohotovost

ČTK, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKO

Lokální záplavy a vylití menších toků z břehů může způsobit vydatný déšť, který přináší od dnešního rána studená fronta. V západních Čechách během dopoledne silně pršelo, odpoledne a večer srážky přejdou k severovýchodu. První bouřky, ve kterých se vyskytují přívalové srážky, zaznamenali po poledni meteorologové ve východních Čechách a na Českomoravské vrchovině.

Foto: Josef Zajíc

Veřejná generálka 9. 11. 2011.

Článek

Upozornění na možnost záplav platí zejména pro Moravu a Slezsko, Pardubicko a Vysočinu, částečně i pro východní části Královehradeckého a Jihočeského kraje. Přívalové deště teprve nabývají na intenzitě a meteorologové zatím nevědí, o kolik se kde zvýšily hladiny řek a potoků.

Na Šumpersku bouře zastavila vlaky

Přívalový déšť, který se strhl v pondělí odpoledne, se postaral o práci do nočních hodin hasičům i údržbářům na Šumpersku. Největší škodu způsobil na trati u obce Libina. Vedení železniční stanice Šumperk ji předběžně odhadlo na 300 tisíc korun.

Lehký odpolední deštík blížící se z jihu okresu se změnil doslova ve vodní smršť. Hlína valící se s vodou z polí zatopila sklepy, studny a zneprůjezdnila silnice. Na trati mezi stanicemi Libina a Hrabišín došlo k výluce šesti vlakových spojů. Voda vymlela traťové podloží a nánosy zeminy pokryly kolej v délce 20 metrů.

"Výluka trvala zhruba od půl šesté odpoledne do půl jedenácté v noci. přepravu spojů, které měly touto dobou jet, zajišťovaly autobusy," řekl Právu náměstek přednosty stanice ČD v Šumperku Jaromír Kostka.

Škody za 300 tisíc

V úterý již provoz na trati nebyl omezen, i když pracovníci drah museli v délce 300 metrů odstraňovat nánosy hlíny a štěrku. "Škodu jsme předběžně vyčíslili na 300 tisíc korun. Každý rok se sem po větším dešti navalí bláto, protože kolej vede pod svahem," tvrdí Kostka a dodává, že dosud se po pondělním dešti odstranilo třicet kubíků štěrku.

Pohotovost měli v pondělí i šumperští hasiči, jak profesionálové, tak i dobrovolné sbory. Během tří hodin vyjížděli celkem osmkrát. Čerpali vodu ze zatopených sklepních prostor, studní a v Libině a v Šumperku museli dokonce odstraňovat bláto a kamení ze silnic a vnitřních prostor.

Lepší počasí přijde ve středu

Odpoledne, večer a v noci mohou být bouřky ojediněle doprovázeny i silným větrem s nárazy kolem 70 kilometrů za hodinu. Situace by se měla uklidnit ve středu ráno.

Studená fronta přináší ochlazení, ve středu se rtuť teploměru dostane na většině území jen mezi 12 a 16 °C a velmi podobně bude počasí vypadat až do pátku. Ve středu a ve čtvrtek má ještě pršet, ale většinou půjde už jen o přeháňky. Na víkend by se mělo podle meteorologů oteplovat, ale v pátek ráno ještě hrozí přízemní mrazíky. Od pátku bude přes 20 stupňů Celsia, na neděli meteorologové hlásí až 24 stupňů Celsia. Od sobotního večera ale bude znovu přecházet přes Českou republiku studená fronta.

Reklama

Výběr článků

Načítám