Hlavní obsah

Vlk nalezený na Prostějovsku doputoval na Moravu z Alp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlk nalezený v polovině ledna poblíž Olšan na Prostějovsku přišel na Moravu z Alp. Ukázala to analýza DNA a její srovnání se stěry jeho ulovené kořisti. Zjistili to při mapování jeho pohybu zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). Právo o tom informovala její mluvčí Karolína Šůlová.

Foto: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Pouť vlka skončila u Olšan na Prostějovsku, kde jej zřejmě srazilo auto.

Článek

Vlk urazil z rakouských Alp na Moravu minimálně 600 kilometrů, jeho pouť skončila 17. ledna u Olšan, kde jej pravděpodobně srazilo auto.

V dřívějších dobách by původ zvířete zůstal záhadou. Dnešní genetika však nabízí velké možnosti. Příběh nalezeného vlka odhalili odborníci poté, co z uhynulého zvířete odebrali část tkáně na analýzu DNA; chtěli tak zjistit, k jaké evropské populaci vlk náležel.

„Tato analýza u nalezeného zvířete odhalila původ z alpské populace. Tato linie vlků pochází ze zvířat přeživších v Apeninách a v posledních letech se jednotlivci zatoulávají i do Německa nebo České republiky. Na území České republiky se vyskytují převážně jedinci z populace středoevropské nížinné a z populace karpatské,“ uvedla mluvčí.

Vlčích teritorií v Česku přibylo

Domácí

„Další detaily o původu zvířete umožnila analýza mikrosatelitů a mezinárodní spolupráce. V rámci konsorcia CEwolf, které sdružuje evropské laboratoře zaměřené na genetiku vlka, jsme v minulosti standardizovali metodiku, takže můžeme sledovat přeshraniční pohyb zvířat,“ konstatoval molekulární ekolog z Univerzity Karlovy v Praze Pavel Hulva.

„První záchyt tohoto zvířete máme ze západu rakouských Alp z konce listopadu loňského roku podle ostatků uhynulé, volně žijící staré laně, kterou vlk ulovil. Další volně žijící, tentokrát mladou laň tento jedinec ulovil o tři dny později. Potom existuje několik dalších záchytů z Tyrolska a Bavorska z trusu a stržených ovcí. Zvíře tak během necelých dvou měsíců urazilo minimálně 600 kilometrů,“ popsal povědomí vědců o počínání zvířete.

Povolení k odstřelu

AOPK ČR získala od bavorské Agentury ochrany přírody informace, že na tohoto konkrétního vlka bylo ve správním okresu Horní Bavorsko vydáno povolení k odstřelu, ale bylo po odvolání nevládní organizace po třech dnech zrušeno.

„Nejednalo se podle všeho o problematického jedince. Útoky na hospodářská zvířata, za něž je tento jedinec v Bavorsku zodpovědný, představují 11 ovcí a koz. Ve všech případech se jednalo o nedostatečně zabezpečená zvířata. Při těchto útocích byly odebrány stěry DNA z kořisti, stejně jako z ulovené zvěře na území Rakouska,“ konstatovala Šůlová s tím, že provedená analýza a srovnání odebraných vzorků potvrdily, že jde o téhož jedince.

Vlci se mohou brzy přemnožit, varují myslivci

Domácí

„To, že se vlci mohou pohybovat na velké vzdálenosti, je díky telemetrickým a genetickým metodám výzkumu známo. Vlk původem ze Šumavy byl v roce 2018 sražen autem nedaleko Hamburku, z Německa pocházející vlk Alan se během šesti měsíců dostal ze Saska do Běloruska a urazil vzdálenost větší než 1500 km. Slovinský vlk Slavic během 98 dnů urazil minimálně 1176 km, než se usadil v italských Alpách, kde následující rok založil smečku s alpskou vlčicí,“ doplnila Jindřiška Jelínková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám