Hlavní obsah

Vladimír Špidla odmítl rezignovat

PRAHA

Premiér Vladimír Špidla odmítl na sobotním jednání předsednictva sociální demokracie rezignovat na post předsedy strany. Jeho hlavu požaduje několik krajských stranických organizací. Ústřední výkonný výbor strany (ÚVV), který rozhodne o jeho osudu, se ale sejde už příští sobotu.

Foto: Jiří Smutný

Martin Ander (stojící) obhajuje na tiskové konferenci nekuřáckou zoo

Článek

"Na ÚVV předložím koncepci a pak bude výsledek," řekl po jednání předsednictva Špidla s tím, že o vyslovení důvěry požádají výbor všichni členové vedení strany. Svolání mimořádného sjezdu strany předsednictvo odmítlo.

Miloš Zeman byl pozván na další předsednictvo ČSSD, které se má konat 17. července. Špidla rezolutně odmítl sdělit cokoliv jiného než fakta s tím, že jednání bylo uzavřené a své pocity z něj nesděluje. Premiér působil neobvyklým dojmem. Do místnosti plné čekajících novinářů vstoupil s hlasitým pozdravem Nazdar.

Orgán ČSSD, který v sobotu zasedl v Lidovém domě, má téměř čtyři desítky členů. Kromě předsedy a místopředsedů strany jsou v něm zastoupeni šéfové parlamentních frakcí a čtrnáct krajských stranických organizací.

Platforma ČSSD za mimořádný sjezd

V sobotu odpoledne se sešel se svými věrnými v sídle organizace ČSSD druhého pražského obvodu bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman. Podle něj nestačí z vedení vyhodit pouze Špidlu a Grosse.

Je potřeba zásadně přebudovat stranu, rekonstruovat vládu a vrátit se k původnímu programu, který nynější vedení zradilo. Jedině tak může ČSSD, která ztratila za poslední dva roky dvě třetiny preferencí, zůstat po příštích volbách významnou politickou stranou.

Na schůzku se Zemanem přišli i poslanci soc. dem. Jan Kavan, Vladimír Laštůvka, Stanislav Křeček a dalších asi 30 sociálních demokratů. Vydali prohlášení, že v pátek představí platformu ČSSD za mimořádný sjezd.

Zeman ke Špidlově neochotě odstoupit řekl: "Každý člověk by měl pochopit, kdy škodí své politické straně a co horšího, kdy škodí své zemi."

Součková končí

Členové předsednictva odpovídali novinářům většinou vyhýbavě. "Dnes od nás veřejnost očekává adekvátní reakce volebnímu výsledku," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Nechtěl ale říci, zda tím myslí například odchod Špidly z vládní i stranické funkce.

Z přicházejících členů nejužšího vedení jen místopředsedkyně Marie Součková řekla, že už požádala o uvolnění z funkce. Ne ale proto, že by cítila odpovědnost za volební porážku. Odchází z politiky. Chce se věnovat osobnímu životu a aktivitám, které nejsou s politickými funkcemi slučitelné. Nechtěla hovořit o podrobnostech ani o výsledcích jednání předsednictva.

Anketa

Měl by podle vás Špidla rezignovat na funkci předsedy ČSSD?
Ano
60,5 %
Ne
26,4 %
Je mi to jedno
13,1 %
Celkem hlasovalo 1308 čtenářů.

Reklama

Související články

US-DEU i lidovci chtějí zůstat ve vládě

US-DEU chce zůstat dál ve společné vládě se sociálními demokraty a lidovci. Dohodl se na tom v sobotu v Praze výkonný výbor strany. KDU-ČSL chce také zůstat...

Výběr článků

Načítám