Hlavní obsah

US-DEU i lidovci chtějí zůstat ve vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/ČELADNÁ

US-DEU chce zůstat dál ve společné vládě se sociálními demokraty a lidovci. Dohodl se na tom v sobotu v Praze výkonný výbor strany. KDU-ČSL chce také zůstat v současné koaliční vládě a rozhodně odmítá být faktorem, který by zavinil její krach.

Foto: Archiv města

Slezské divadlo v Opavě

Článek

"Republikový výbor US-DEU požaduje, aby koalice zformulovala v duchu vládního programu jasné priority pro své další působení, které bude plnit s plným nasazením," řekl v sobotu novinářům předseda strany a vicepremiér Petr Mareš.

Hlavní podmínkou pro další fungování ve vládě je podle něj důsledné dodržení všech reformních cílů vlády. "Unie považuje vládní odpovědnost za nedělitelnou, proto by vláda buď měla dokončit volební období jako celek nebo jako celek odstoupit," citoval Mareš z usnesení.

Podle něj nikdo z republikového výboru dnes nepohrozil odchodem z US-DEU.

Lidovci proti komunistům

KDU-ČSL chce také zůstat v současné koaliční vládě. Shodli se na tom v sobotu delegáti celostátní konference strany. "Naší prioritou je zachování současné koalice a naplňování již uzavřených dohod," řekl předseda lidovců Miroslav Kalousek.

Strana rozhodně odmítá spolupráci s komunisty a chce zabránit posilování jejich vlivu.

"Pokud by vláda ztratila většinu, a rozhodně to nebude vinou KDU-ČSL, budeme muset usednout ke stolu a hledat s demokratickými stranami řešení, tak aby to nebyli komunisté, na kom by byla závislá. V žádném případě se KDU-ČSL nebude účastnit vládní koalice, která by byla závislá na podpoře KSČM," uvedl Kalousek.

Křesťanští demokraté tak reagovali na krizi, který vznikla neúspěchem ČSSD a US-DEU ve volbách do Evropského parlamentu. Právě po nich se začalo hovořit o potřebě vyměnit Špidlu v čele sociální demokracie.

Reklama

Související články

Kott připustil podporu vládě

Nezařazený poslanec Petr Kott možná podrží koalici při hlasování o důvěře vládě, které chce prosadit ODS. Kott v úterý naznačil, že se k opozičním poslancům...

Vláda: sliby plníme na jedničku

Po dvou letech u moci, v polovině funkčního období, koaliční vláda Vladimíra Špidly ve středu večer bilancovala svou práci. Ministři v noci schválili zprávu...

Klaus už Grossovi slíbil post premiéra

Pokud by v důsledku vyslovení stranické nedůvěry Vladimíru Špidlovi padla koncem června koaliční vláda, prezident Václav Klaus by patrně pověřil sestavením...

Výběr článků

Načítám