Hlavní obsah

Vláda zpřísňuje pravidla pro realitní makléře, budou muset mít vzdělání

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Nároky na realitní makléře se zřejmě zpřísní. Vláda na pondělním zasedání schválila nový zákon o realitním zprostředkování, který stanoví, že makléři budou muset mít vysokoškolské vzdělání anebo potřebnou kvalifikaci. Předloha nyní poputuje do Sněmovny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zákon mění dosavadní volnou živnost realitního makléře na živnost vázanou s požadavky na odbornou kvalifikaci.

Makléři tak budou muset mít vystudovanou vysokou školu v oblasti práva, ekonomie, financí, marketingu a obchodu nebo stavebnictví. Další možností je, že bude mít makléř vyšší odborné nebo středoškolské vzdělání s maturitou a tři roky praxe.

Předlohu z pera ministerstva pro místní rozvoj zkritizoval poslanec ODS Jan Skopeček. „Regulace a zase regulace. Nic jiného vláda neumí. Schválila zbytečné zpřísnění podmínek pro poskytování realitních služeb, zpřísňují se požadavky na vzdělání. Je to další komplikace podnikatelského prostředí. Lobby velkých vyhrálo,“ sdělil Novinkám Skopeček.

Žádné garážové povolání, hájí Dostálová

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) ale kritiku odmítá. „Sami realitní makléři po tom volali,” uvedla ministryně.

Situaci na trhu je podle ní potřeba stabilizovat. „Díky novému zákonu a nastaveným podmínkám to nebude garážovým povoláním, ale bude to vázanou živností,” uvedla s tím, že zákon má vrátit oboru prestiž.

Co se týče počtu makléřů, patří Česká republika ke špičce v Evropě. Na jednoho realitního makléře připadá asi 720 obyvatel. „Máme v ČR asi 15 tisíc realitních makléřů, což je dvakrát víc než v Polsku, které je ale mnohem větší než Česká republika,” podotkla Dostálová.

Výběr článků

Načítám