Hlavní obsah

Vláda znovu projedná Julínkovu reformu, Čunek část nepodpoří

Právo, Novinky, Václav Pergl, trj
PRAHA
Aktualizováno

Vláda by se ve středu měla znovu vrátit k jednání o čtyřech nových zdravotnických zákonech, které přerušila minulý týden. Kabinet se minulý týden nedohodl proto, že lidovci měli výhrady k normě o specifických zdravotnických službách, která upravuje mimo jiné potraty.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

KDU-ČSL vadilo, že v Česku by mohly podstoupit přerušení těhotenství i cizinky. Zelení zase měli výhradu k novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, která podle nich přesně nespecifikovala, na co má pacient nárok ze zdravotního pojištění a co by mělo být v nadstandardu, který by platil.

"Já určitě nezvednu ruku pro dva z těch zákonů," oznámil bezprostředně před zasedáním vlády vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek, kterého považuje ministr zdravotnictví za největší problém při schvalování první části reformy.

"Problém tkví v tom, že část našich koaličních partnerů si pozorně nepřečetla programové prohlášení vlády," řekl vicepremiér Petr Nečas na dotaz, proč se koalice nemůže na reformě tak dlouho shodnout.

Pět hodin jednání spory neodstranilo

Rozpory neodstranila ani sobotní pětihodinová schůzka expertů KDU-ČSL, zelených a ministerstva zdravotnictví.

"Moji náměstci absolvovali maratón s poslanci. Je to něco nadstandardního, co se obvykle odehrává ve Sněmovně v rámci pozměňovacích návrhů, protože o zásadní připomínky nešlo,“ řekl v úterý Právu ministr Tomáš Julínek.

"Trpělivě a asertivně bylo vysvětlováno, proč má auto jezdit na benzín, a ne na limonádu. To, co bylo vysloveným přáním (myšleno lidovců a zelených) nebo bylo dobrou připomínkou, bylo zapracováno do textu a bude předloženo na vládě jako alternativa, výsledek jednání,“ řekl ministr.

Dodal, že pokud se týče jednání lídrů koaličních stran k odstranění dvou hlavních připomínek, tedy nejasností kolem potratů a formulace nároků na péči ze zdravotního pojištění, ministr řekl: „O schůzce rozhodne premiér a zatím nerozhodl. A také žádné koaliční jednání nemusí být.“

Lidovci si prý jen chtějí spravit reputaci

Ministr o víkendu obvinil lidovce, že hledají problémy tam, kde nejsou, a to když přišli s neočekávaným novým požadavkem, aby peníze z poplatků nešly lékařům, ale pojišťovnám, a za recept se platilo 20 korun, a ne jako dosud 30 korun za položku na receptu.

Dodal také, že pasáž o stanovení standardů péče hrazených z pojištění vykládají vadně a je jim jedno, zda zákon bude přijat. „Obětují to na oltář pochybných politických bonusů, a chtějí tak vysvětlit svůj neúspěch ve volbách,“ nařkl lidovce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám