Hlavní obsah

Schůzka koaličních expertů spory ve zdravotnictví nevyřešila

PRAHA
Aktualizováno

Spory mezi koaličními partnery o reformách ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) nevyřešila ani bezmála pětihodinová schůzka na ministerstvu zdravotnictví. Problémem nadále zůstávají potraty pro cizinky, které se nelíbí KDU-ČSL. Vypořádána nebyla ani výhrada zelených, kteří požadují přesnou definici standardní zdravotní péče hrazené ze zdravotního pojištění. Témata nyní musí projednat předsedové vládních stran.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Článek

Ve většině z více než 20 sporných otázek experti ministerstva, lidovců a zelených dospěli ke kompromisu. Týká se to zákona o záchranné službě, kde podle náměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra již byly odstraněny všechny problémy. V normě o veřejném zdravotním pojištění trvá prý spor už jen u stanovení úhradových standardů stejně jako u zákona o zdravotních službách. Lidovci také ustoupili ve většině námitek ohledně potratů v zákoně o specifických zdravotnických službách, jejich odpor k umožnění umělého přerušení těhotenství cizinek v Česku však pokračuje a budou se jím muset zabývat koaliční šéfové.

Kdy budou Mirek Topolánek, Jiří Čunek a Martin Bursík o těchto rozporech diskutovat, není zatím jasné. "Troufnu si říct, že se sejdou před vládou," odhadl Šnajdr termín schůzky. Kabinet se má sejít ve středu, aby se k projednávání reformních zákonů vrátil. Kvůli výhradám lidovců a zelených vůči některým pasážím ho totiž musel minulou středu přerušit.

Kamenem úrazu pro obě menší koaliční strany nadále zůstává požadavek na přesnou definici standardů zdravotní péče hrazené ze zdravotního pojištění v zákonech. "Jestliže chceme stanovit standard a nadstandard, musí to být jasné," zdůraznil poslanec Jiří Carbol, který spolu s kolegou Ludvíkem Hovorkou a lidoveckým zdravotnickým odborníkem Petrem Fialou zastupoval KDU-ČSL. Paragraf v současné podobě prý jeho strana podpořit nemůže, "protože je velmi gumový a hrozí zneužití jak zdravotnickými zařízeními, tak zdravotnickými pojišťovnami", tvrdí Carbol.

Julínek patří mezi ohrožené

Ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková, která vedla tříčlennou delegaci Strany zelených, přivítala, že se účastníci dohodli na státních garancích pro očkování a postizích za zneužití záchranné služby, což nejmenší vládní strana požadovala. Skutečnost, že na jednání nebyl přítomen ministr Julínek, který ho svolal, jí nevadila stejně jako Carbolovi.

Julínkovy normy posuzovala i legislativní rada vlády. Podle ní je novela o veřejném zdravotním pojištění v rozporu s právem Evropských společenství. Po zapracování připomínek doporučili členové rady kabinetu ale zákony schválit. Poté by normy putovaly do Sněmovny.

Julínek patří ve vládě po nedávných krajských a senátních volbách, v nichž koalice neuspěla, k nejohroženějším ministrům a mohl by o své křeslo přijít. Premiér Mirek Topolánek (ODS) dosud říkal, že má jeho podporu. V úterý však uvedl, že to neznamená, že ministři s jeho podporou v kabinetu zůstanou.

Reklama

Výběr článků

Načítám