Hlavní obsah

Lidovci chtějí, aby poplatky šly pojišťovnám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

KDU-ČSL chce, aby zdravotnické poplatky nezůstávaly zdravotním zařízením nebo lékařům, ale šly zdravotním pojišťovnám. Uvedl to v neděli v Otázkách Václava Moravce vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL). Tato změna má podle něj být součástí úpravy systému výběru poplatků, který strana připravuje. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) Čunka v Nedělní partii tvrdě kritizoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Čunek

Článek

Poplatky by podle Čunka měly jít do systému zdravotního pojištění. Mělo by se také platit pouze za recept, a to 20 korun, a ne za jednotlivé položky. "Budeme o tom jednat v blízké době v koalici," upřesnil.

Čunek označil současný stav za nespravedlivý, když někteří odborníci mají "osm, pět nebo jednoho pacienta" a jiní lékaři jich mají desítky. Na dotaz, zda tedy lidovci budou požadovat, aby vybrané peníze na poplatcích šly do veřejného pojištění, šéf KDU-ČSL odpověděl: "Určitě, tohle bychom měli stanovit jednoznačně."

Julínek: Čunek blokuje koaliční dohodu

Na lidoveckou kritiku reagoval v neděli na Primě Julínek. Na námitku, že většina norem, které připravuje, se ještě nestala zákonem, řekl: "Měl by tu sedět Jiří Čunek, hlavní osoba, která blokuje koaliční dohodu". Zopakoval také, že nemá v úmyslu rezignovat. "To by bylo neodpovědné, neudělal jsem ještě úplně všechno pro to, aby reforma byla provedena," řekl.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Lidovci a zelení podle Julínka kritizují reformu zdravotnictví z politických důvodů. "Pod vedením Jiřího Čunka ji obětují na oltář pochybných politických bonusů a chtějí tak vysvětlit svůj neúspěch ve volbách," řekl.

Boris Šťastný (ODS) uvedl, že směřování regulačních poplatků přímo do systému zdravotního pojištění, jak žádají lidovci, požadoval už při jejich samotném zavádění. "Proto tento návrh jednoznačně podporuji. Šlo by o přehledné, efektivní a především spravedlivé opatření pro pacienty, pojišťovny i poskytovatele zdravotní péče. Je to i první krok k tolik potřebnému zavedení systému komerčního připojištění v naší zemi," řekl.  

Koaliční lídři bude debatovat o změnách ve vládě příští týden

Po krajských volbách, které koalice prohrála, se spekuluje o výměně některých ministrů. Lídři koaličních stran by se měli setkat příští týden, aby diskutovali o možných změnách na ministerských postech, řekl Čunek 

"Personální změny v kabinetu jsme zatím vůbec neřešili," uvedl Čunek. Na otázku, jestli se nad tímto tématem předsedové vládních stran sejdou příští týden, odpověděl: "To mohu potvrdit".

Spekuluje se mimo jiné o tom, že by se do vlády mohl dostat i jihomoravský exhejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL). To však Čunek nepotvrdil. "Je vynikající politik ve svém regionu a získal největší počet preferenčních hlasů ze všech kandidátů," řekl jen.

"Vláda ukazuje, že to neumí, měla by se postavit chlapsky a dohodnout se na předčasných volbách," reagoval místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Dodal, že soc. dem. by nejvíce uvítala výměnu právě ministra zdravotnictví. "Ministr Julínek tam přežívá už dost dlouhou dobu a zemi škodí ze všech nejvíce," upřesnil člen strany, která kritizuje například poplatky ve zdravotnictví, jež Julínkovo ministerstvo zavedlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám