Hlavní obsah

Vláda ve středu projedná stabilizaci zdravotnictví

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda ve středu projedná 22 opatření, která mají přispět ke stabilizaci financování zdravotnictví. Už před 14 dny jí je předložila ministryně zdravotnictví Milada Emmerová, když se projednávala koncepce zdravotnictví. Vláda koncepci vzala na vědomí, ale stabilizační opatření uložila dopracovat.

Článek

"Věřím, že budou přijata. Jsou komplexní, zpracovaná do tabulky, jak to vláda požadovala," řekla Právu ministryně zdravotnictví Milada Emmerová.

Zdravotní pojišťovny ale s přehledem krátkodobých stabilizačních opatření nesouhlasí. "Z našich propočtů vyplývá, že budou-li přijata, tak se zvýší zadlužení systému ze současných 9,3 miliardy o dalších 10,6 miliardy na konci roku 2006," píše se v tiskovém prohlášení Svazu zdravotních pojišťoven.

Jejich mluvčí Vladimír Kothera novinářům řekl, že doporučují, aby vláda přijala pouze čtyři opatření, a to: odkup pohledávek VZP za zkrachovalé státní podniky ve výši 3,8 miliardy korun, zvýšení plateb státu za své pojištěnce, tedy za 5,5 miliónu osob, převážně dětí a důchodců (toto opatření již vláda přijala). Dále navrhuje zavedení sociálně zdravotního lůžka a snížení marže u léků.

Ostatních osmnáct opatření podle zdravotních pojišťoven nepřinese žádný finanční efekt a spíše systém dál zadluží. Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová je ale opačného názoru.

ODS chce veřejnou diskusi

Stínový ministr zdravotnictví ODS, senátor Tomáš Julínek, v úterý vyzval všechny politiky, "kteří to myslí s nápravou českého zdravotnictví vážně," k seriózní diskusi u kulatého stolu za účasti odborníků.

"Zatímco o důchodové reformě se vede celospolečenská debata a ve většině parlamentních politických stranách na ní pracují týmy odborníků, zdravotnictví zůstává na okraji zájmu," řekl Julínek. Podle něj zdravotnictví je v krizi a jestliže do deseti let neprojde zásadní změnou, zkrachuje. Julínek propočítal, že kdyby stát chtěl pokrýt náklady na zdravotní péči z veřejných zdrojů, musel by v roce 2050 každý občan platit zdravotní pojištění ne ve výši 13,5 % jako nyní, ale 35 %.

Julínek navrhuje pro kulatý stůl šest okruhů otázek::
1. Jaký bude podíl veřejných a soukromých prostředků? Odkud budou veřejné prostředky získávány? Předpokládáte nutnost navýšit zdravotní daň? Pokud ne, tak jak zastavíte narůstání zadlužování v resortu zdravotnictví?
2. Jak budete řešit problém zajištění zdravotní péče pro seniory?
3. Jakým způsobem chcete řešit odstranění korupce a protekce?
4. Jak se vyrovnáte s opakovanými deficity zdravotního pojištění?
5. Jakým způsobem zaručíte možnost výběru a zároveň dostupnost kvalitní zdravotní péče pro všechny občany?
6. Podle jakých kritérií rozdělíte zdravotní péči na péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění a na péči placenou přímo? Jaká bude spoluúčast pacienta po zavedení reformy?

Julínek chce v říjnu předložit podrobný návod ke komplexní reformě českého zdravotnictví.

Související témata:

Výběr článků

Načítám