Hlavní obsah

Vláda udělí víza 1500 Ukrajincům, kteří přijedou bojovat s kůrovcem

Vláda ve středu schválila udělení 1500 mimořádných pracovních víz ročně pro Ukrajince, kteří by měli pracovat v lesnictví, zemědělství nebo potravinářství. Pracovníci by se mohli aktivně zapojit právě v boji s kůrovcovou kalamitou, která se bude řešit dlouhé roky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Lesy v národním parku trpí suchem i kůrovcem.

Článek

„Nám to pomůže, co se týká zaměstnanců do lesů, co se týče kůrovcové kalamity. Lidí je nedostatek a pro nás je to důležité,” řekl krátce ministr zemědělství Miroslav Toman.

V materiálu se píše, že v současné době v uvedených oblastech chybí až 57 tisíc pracovníků. Víza by byla na rok a vláda počítá s tím, že by měsíčně mohlo být odbaveno 125 žádostí, ročně pak 1500. Vyřizovat je bude zastupitelský úřad ČR v Kyjevě.

Zaměstnavatelem Ukrajinců nebude moci být žádná agentura práce, ale pouze přímý zemědělský, potravinářský nebo lesnický zaměstnavatel. Platnost nařízení vlády je navržena do konce roku 2022 a každý rok se bude vyhodnocovat fungování víz a situace na trhu práce.

Na boj s kůrovcem 2,5 miliardy

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví. Vláda na konci července schválila dotační program, jehož prostřednictvím by nestátní vlastníci lesů mohli letos a příští rok získat až 2,5 miliardy korun.

Dotační program by měl kompenzovat nižší ceny dříví na trhu kvůli kůrovci. Podle předpokladů ministerstva objem kvůli kůrovci vytěženého dřeva letos dosáhne 15 až 20 milionů metrů krychlových, před dvěma lety to bylo zhruba šest milionů metrů krychlových, stoupající trend bude pokračovat. S nárůstem těžby se pak úměrně zvýší i rozsah ploch určených k zalesnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám