Hlavní obsah

Vláda se neshodla na zrušení zákazu prodeje o svátcích, k návrhu se postavila neutrálně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministři se ve středu neshodli na zrušení zákazu prodeje o státních svátcích. Vláda se proto k návrhu dvou poslanců ODS postavila neutrálně. Zákon nyní zamíří do Sněmovny.

Foto: Petr Hloušek

Vláda Petra Fialy (ODS)

Článek

„Vláda právě projednala návrh na zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě, který některým obchodníkům zakazuje mít otevřeno na státní svátky. Navzdory mému návrhu na souhlasné stanovisko bylo schváleno pouze stanovisko neutrální,“ informoval na sociální síti X ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Návrh zákona předložili poslanci ODS Jan Bureš a Pavel Staněk. Podle nich současný zákon omezuje svobodu podnikání. Věří, že zrušení zákazu by mělo pozitivní vliv na státní rozpočet.

Zákon z roku 2016 totiž zakazuje prodejnám nad 200 metrů čtverečních prodávat na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít obchody otevřeno do 12 hodin.

Dva poslanci ODS navrhli zrušit omezení prodeje o státních svátcích

Domácí

Zákaz se týká i bazarů, zastaváren a výkupen odpadu. Nevztahuje se naopak na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

Není to věc, která by koalici spojovala

Mezi stranami pětikoalice ale nepanuje shoda na tom, jak by to mělo být „správně“. Zástupci TOP 09 a ODS se zrušením zákazu souhlasí. „Stát nemá co nakazovat občanům, jak mají trávit státní svátky, ani prodejcům, jak mají mít během státních svátků otevřeno,“ zdůraznil Válek.

Naopak lidovci se staví razantně proti. „Já to musím jednoznačně odmítnout. KDU-ČSL nikdy pro toto ruku nezvedne,“ řekl už v minulosti ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka před schůzí vlády upozornil, že pokud se Sněmovna začne normou zabývat, lidovci předloží pozměňovací návrh, který by zákaz prodeje naopak rozšířil na všechny státní svátky.

„Byla o tom debata. Není to věc, která by koalici spojovala. Nicméně pořád platí to, co je v ústavě, že pokud se vláda nevyjádří do třiceti dnů, tak platí, že souhlasí. Proto u těchto návrhů vláda postupuje způsobem, že vydává neutrální stanoviska,“ komentoval to na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty).

Jak bude hlasovat ve Sněmovně hnutí STAN, jeho předseda a ministr vnitra Vít Rakušan nedokázal odhadnout. „Určitě bude mnoho názorů v našem klubu a pravděpodobně nebude hlasování závazné,“ uvedl. „Troufám si říct, že nebudeme pro jakékoliv zpřísňování současného stavu,“ avizoval ale k případnému pozměňovacímu návrhu lidovců.

Zrušení zákazu podpořily i Hospodářská komora, Asociace nákupních center a Svaz obchodu a cestovního ruchu. Upozorňují mimo jiné na to, že uzavření obchodů pouze v některé svátky vyvolává zmatky u nakupujících. Že se v otevírací době na svátky nevyznají, ale Novinkám přiznali i sami poslanci.

Anketa

Měl by být zrušen zákaz prodeje o svátcích i ve větších obchodech?
Ano
54,1 %
Ne
45,9 %
Celkem hlasovalo 501 čtenářů.

V otevírací době o svátcích se taky nevyznáme, přiznávají poslanci

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám