Hlavní obsah

Vláda schválila vyslání vojáků na pomoc Polsku

– Praha • Aktualizováno

Vláda v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) ve středu schválila mandát pro vyslání až 150 vojáků na pomoc s ochranou polsko-běloruské hranice. Působit by tam mohli po dobu 180 dnů. Na Twitteru to uvedl ministr obrany v demisi Lubomír Metnar (za ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar

Článek

„Vláda právě schválila mandát na vyslání vojáků na ochranu polsko-běloruské hranice. Připraveno je až 150 vojáků na dobu působení až do 180 dní,” uvedl Metnar.

„Náklady budou ve výši 86 milionů korun a půjdou z rozpočtu ministerstva obrany,” doplnil na tiskové konferenci Metnar.

Vyslání vojáků musí posoudit ještě obě parlamentní komory. Podporu tomu vyjádřili již politici nastupující koalice SPOLU a Pirátů se STAN.

Česko nabídlo Polsku pomoc opakovaně, naposledy tak dopisem učinil prezident Miloš Zeman. Čeští vojáci by měli pomáhat Polsku s ochranou hranic, nebudou ale plnit úkoly bezprostředně související s migranty.

Polsko přijme českou pomoc na hranicích s Běloruskem

Evropa

Země čelí migračnímu tlaku na hranicích s Běloruskem od jara, krize se ale vystupňovala na podzim.

Polsko, pobaltské země a další unijní státy současně obviňují režim autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, že láká migranty z krizových oblastí do své země a pak je posílá k hranicím bloku. Minsk se tak podle nich mstí za sankce, které EU na režim uvalila kvůli porušování lidských práv. Běloruská strana to popírá.

„Režim Alexandra Lukašenka zneužívá nelegální migrace k nátlaku na Evropskou unii. Polsko potřebuje naši pomoc,” řekl k tomu ve středu šéf české diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD).

Doplnil, že vnímá Lukašenkovy kroky jako „cynické využívání migrantů“. „Evropa to nemůže tolerovat,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám