Hlavní obsah

Polsko přijme českou pomoc na hranicích s Běloruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava/Praha
Aktualizováno

Polsko souhlasí s českou pomocí na běloruských hranicích. V pátek o tom informovalo české ministerstvo obrany. Nyní začnou jednání o konkrétních možnostech, jak by Česká republika mohla Polsku při zvládání migrační krize vypomoct.

Foto: Reuters

Záběry z uprchlického tábora u bělorusko-polských hranic

Článek

„Dnes (v pátek) jsme od polské strany obdrželi kladnou odpověď na oficiální nabídku prezidenta Zemana poskytnout pomoc při zvládnutí krize,” uvedl Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

„V návaznosti na ni začnou jednání o konkrétních představách a možnostech pomoci, v tuto chvíli ale nelze poskytnout více podrobností,” dodal Fajnor.

Odpověď Polska na oficiální nabídku prezidenta Miloše Zemana potvrdil i premiér Andrej Babiš (ANO).

KOMENTÁŘ: Na polské hranici je v běhu válka, nikoliv migrační krize – Milan Mikulecký

Komentáře

Česká vláda je podle něj připravena s Poláky jednat o konkrétní formě pomoci, jako nejpravděpodobnější vidí vyslání armádních ženistů.

Využití armády by vyžadovalo souhlas Parlamentu

Polsko čelí migračnímu tlaku na hranicích s Běloruskem od jara, krize se ale vystupňovala na podzim.

Varšava, pobaltské země a další unijní státy obviňují režim autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, že láká migranty z krizových oblastí do své země a pak je posílá k hranicím bloku.

Minsk se tak podle nich mstí za sankce, které EU na režim uvalila kvůli porušování lidských práv. Běloruská strana to popírá.

EK umožní Polsku a pobaltským státům volnější nakládání s migranty

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám