Hlavní obsah

Tornádo poničilo i tisíce hrobů, s obnovou pomůže ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opravu odhadem tisíce náhrobků, které koncem června na Břeclavsku a Hodonínsku poškodilo tornádo, uhradí ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). O podmínkách dotace a náhradách škod na obecním majetku, kterým jsou i hřbitovy, jednala v pátek ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) se zástupci Jihomoravského kraje a starosty postižených obcí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Poničený hřbitov v Hruškách

Článek

„Ničivé tornádo na Moravě se bohužel nevyhnulo ani hřbitovům. Zasáhlo i márnice, kaple a další stavby a vybavení. Postiženým obcím s obnovou těchto míst pomůžeme, nejen na tato pietní místa, ale na obnovu veškerého zasaženého obecního majetku poskytneme dotace. Výzvu pro podávání žádostí o dotace a podmínky podpory zveřejníme 19. srpna,“ uvedla Dostálová.

Pomoci se dočkají Hrušky, Moravská Nová Ves a Mikulčice. V Lužicích ani Hodoníně tornádo hřbitovy nepoškodilo. „Poškozené hřbitovy a náhrobky vnímáme jako vážný problém, který místní pochopitelně trápí. Hřbitovy jsou důležitou součástí vesnic a i jejich opravou uděláme další významný krok k celkové obnově zasaženého území,“ prohlásil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Zámečník (KDU-ČSL).

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Poničený hřbitov v Hruškách na Břeclavsku

Podpora bude určena na obnovu hřbitovních zdí včetně vstupních bran, márnic, hřbitovních křížů a kaplí, kolumbárií i alejí, které jsou v majetku obce, a zároveň i na poničené náhrobky, přestože jsou ve vlastnictví občanů.

Žádosti o proplacení nákladů z dotace budou podávat obce. Ministerstvo jim následně pošle peníze a starostové je přerozdělí mezi žadatele. Počítat se budou škody vzniklé v souvislosti s tornádem od 24. června.

Podpora se týká také již na vlastní náklady opravených náhrobků. Pokud lidé předloží obci fakturu za opravy, měli by dostat proplacenu plnou výši.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Poničený hřbitov v Moravské Nové Vsi

„Je pro nás velmi pozitivní informace, že můžeme tenhle majetek zahrnout do dotací. Lidi to velmi trápilo a dosud jsme jim říkali, že nepočítáme s podporou obce, protože škody jsou obrovské. Jen u nás budou (poničených) náhrobků stovky," řekl starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut (TOP 09).

Obří skládky po tornádu do roka zmizí

Domácí

V programu je podle Dostálové zatím připraveno 420 milionů korun, peníze by se mohly začít vyplácet v druhé polovině září. „Nicméně ve strategii budou vyčísleny škody na krajském a obecním majetku, což je předběžně 1,5 miliardy korun. Následně na základě této strategie vláda navýší prostředky, aby starostové měli peníze k dispozici," dodala Dostálová.

Reklama

Výběr článků

Načítám