Hlavní obsah

Zmrazení platů rozpočet nezachrání, ale je to důležité gesto, míní Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případné zmrazení platů ústavních činitelů podle prezidenta Petra Pavla nezachrání deficit veřejných financí, ale ukáže občanům, že s nimi politici jsou na jedné lodi. Jde podle něj o důležité gesto. Pavel již minulý týden v návaznosti na snížení valorizace důchodů vyzval politiky, aby zvážili zmrazení svých platů kvůli potřebným úsporám v rozpočtu.

Foto: Petr Horník, Právo

Brífink prezidenta Petra Pavla

Článek

„Z praktického pohledu zmrazení platů politiků deficit veřejných financí nezachrání. Je to ale naprosto jasné a srozumitelné gesto, kterým politici dávají veřejnosti na vědomí, že jsme v tom společně. A z tohoto pohledu ho vnímám jako opravdu důležité,“ prohlásil na pondělní tiskové konferenci Pavel.

„Veškeré debaty o tom, kolik to nakonec bude, bych nechal v tuto chvíli stranou. Podstatné je, že politici půjdou občanům příkladem,“ dodal.

Pavel k diskusi o zmrazení platů ústavních činitelů vyzval vládu a opozici už minulý týden ve středu, kdy informoval o tom, že podepíše kritizovanou vládní novelu snižující valorizaci důchodů.

Růst platů politiků by měl zpomalit, připustil Rakušan. Pekarová by je zmrazila

Domácí

Podle něj není možné, aby se kvůli šetření v rozpočtu snižovaly důchody, ale zároveň rostly platy ústavním činitelům.

„Jsem přesvědčen, že v této tíživé době není možné na jednu stranu snížit růst důchodů a na druhé straně ponechat růst platů ústavních činitelů. Proto vyzývám vládu, aby s opozicí projednala úpravu, která zajistí, že se na úsporách budeme bez rozdílu podílet všichni,“ řekl tehdy prezident.

V návaznosti na Pavlovu výzvu přišlo vládní hnutí STAN ústy svého předsedy a ministra vnitra Víta Rakušana s návrhem na zpomalení růstu platů politiků stejně jako valorizace penzí. Návrh hodlají projednat s dalšími koaličními subjekty ale také zástupci opozice.

Zmrazení platů na pět let se předminulý týden pokoušelo ve Sněmovně projednat opoziční hnutí ANO, vládní pětikoalice většinou jednoho hlasu však bod odmítla zařadit na program schůze. O zmrazení na čtyři roky usilovalo už dříve i druhé opoziční hnutí SPD.

Není možné snižovat růst důchodů a nechat růst platy politiků, sepsul Pavel koalici

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám