Hlavní obsah

Vláda prolamuje nedotknutelnost obydlí. Úředníka budete muset pustit ke kotli

Aktualizováno

Kabinet na svém pondělním zasedání schválil novelu zákona o ochraně ovzduší, která má mimo jiné úřadům umožnit kontrolovat, čím lidé v domech topí. Úřady by rovněž mohly za neumožnění kontroly ukládat pokuty až do výše 50 000 korun. Návrh předložil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). O schválení informoval vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Zákon nyní posoudí parlament.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Ministerstvo v předkládací zprávě uvádí, že Česko má problém s velkým množstvím zastaralých spalovacích zařízení, která umožňují spalování odpadu. Navrhlo proto, aby úředníci, pokud vzejde v jednom roce opakovaně podezření na porušení zákona, mohli v domech zkontrolovat kotle. Nejdříve majitel dostane písemné upozornění, podruhé už na kotel přijde kontrola.

Ten, kdo ji domů nepustí, může dostat pokutu až 50 000 korun. Nově budou moct sousedé, pokud se jim bude zdát kouř z komína podezřelý, poslat na úřad důkaz – fotografii nebo video s více než třicetiminutovým kontinuálním záznamem. Kontroly mají platit od ledna 2017. „V případě prokázání spáchání přestupku lze uložit pokutu až do výše 50 000 Kč,” uvádí důvodová zpráva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odhadované náklady na provedení jedné kontroly spalovacího zdroje umístěného v domácnosti činí podle důvodové zprávy kolem 4500 korun.

„Legislativní rada vlády potvrdila náš názor, že nedotknutelnost obydlí není neomezitelná. V případě, že ohrožujete zdraví člověka, což pálením odpadů bezpochyby děláte, pak má právě ústavní právo na ochranu zdraví stejnou váhu a přímo ústava umožňuje prolomení nedotknutelnosti obydlí s cílem zdraví lidí zajistit," řekl ministr Brabec. V okolních státech jsou podle něj kontroly přímo v domácnostech běžné.

Návrh má řadu odpůrců, kteří argumentují narušením soukromí. Zastánci argumentují, že půjde i o preventivní opatření, které potenciální znečišťovatele odradí.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby bylo možné u lidí doma kontrolovat, čím topí?
Ano
41,9 %
Ne
58,1 %
Celkem hlasovalo 17654 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám