Hlavní obsah

Vláda opět ignorovala interpelace

Novinky, jas

Pravidelné čtvrteční interpelace opět poznamenala neúčast ministrů. Jelikož většina interpelujících poslanců trvala na přítomnosti interpelovaných členů kabinetu, bylo po půlhodině jednání přerušeno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Místopředsedu Sněmovny Vojtěcha Filipa  (KSČM) čekaly ve čtvrtek ráno prázdné lavice interpelovaných ministrů. Omluvilo se jich hned 14.

Vzhledem k tomu, že jde o opakovaný jev, na který si opoziční poslanci stěžují dlouhodobě, byl Filip coby řídící schůze vyzván, aby šéfovi Sněmovny tlumočil nespokojenost poslanců s přístupem vlády.

Michal Kučera (TOP 09 a Starostové) se pozastavil nad tím, že se koaliční hnutí ANO pohoršuje nad obstrukcemi pravicových poslanců a neváhá vyčíslovat, kolik stojí každá hodina jednání Sněmovny, aby pak jeho ministři ignorovali interpelace.

„My se tady neustále bavíme o tom, jaké jsou tady 'obstrukce', kolik stojí jedna hodina, kolik stojí půl hodiny. A kde jsou ministři za ANO,” tázal se poslanec. „Nejsou tady,” odpověděl si vzápětí.

Nezájem o interpelace ze strany ministrů byl v minulém volebním období častým terčem kritiky tehdy opoziční ČSSD. Po usednutí jejích členů do vládních lavic se však situace opakuje. Stejně či velmi podobně jsou na tom s účastí i ministři za ANO a KDU-ČSL.

Jediným poslancem, který ve čtvrtek přednesl svou interpelaci, tak byl komunista Miroslav Grebeníček. Poté bylo jednání do 11 hodin přerušeno.

Anketa

Je podle vás přijatelné, aby ministři ignorovali sněmovní interpelace?
Ano
7,4 %
Ne
92,6 %
Celkem hlasovalo 1023 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám