Hlavní obsah

Hladovka před Úřadem vlády může skončit, vláda svým rozhodnutím přistoupila na kompromis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda vyhověla žádosti disidenta Jiřího Gruntoráda a odvolala své usnesení, jímž se přihlásila k tradicím Charty 77. Neznamená to, že by se odkazu vzdala, uvedl úřad. Odvolání usnesení bylo podmínkou k ukončení hladovky, kterou před Úřadem vlády drží kromě Gruntoráda i John Bok.

Foto: Dáša Šamanová, Novinky

Signatář Charty 77 John Bok drží před Úřadem vlády hladovku od soboty 18. listopadu, kdy se přidal k Jiřímu Gruntorádovi

Článek

Vláda v sobotu vyhověla požadavku disidenta Jiřího Gruntoráda a odvolala hlasováním na dálku své usnesení, kterým se loni v lednu přihlásila k tradicím zápasu Charty 77 o lidská práva a demokracii. Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek řekl, že on takovou věc nenavrhne, učinit tak podle něj ale mohli členové kabinetu. Neznamená to ale, že by se kabinet odkazu vzdal, uvedl v tiskové zprávě Úřad vlády.

Kabinet se loni v usnesení přihlásil „k tradicím dlouholetého zápasu Charty 77 o lidská a občanská práva a o demokracii“. „Vláda si váží všech obětí represí souvisejících s Chartou 77 i dalšími tehdejšími nezávislými iniciativami a všech, kteří se na jejich činnosti podíleli,“ stálo v dokumentu.

Vláda v tomto kontextu chápe Gruntorádův protest, který vychází z vědomí nesouladu usnesení se skutečností, že řada bývalých odpůrců komunistického režimu pobírá i násobně nižší důchod než někdejší důstojníci Státní bezpečnosti a komunističtí funkcionáři.

„Na obhajobu naší vlády je třeba říci, že tento stav nezavinila, a naopak činí řadu konkrétních kroků, které vedou k jeho nápravě. Tím se ovšem nezříkáme odpovědnosti. Vláda se rozhodla z humanitárních důvodů vyhovět požadavku Jiřího Gruntoráda a udělat symbolické gesto a své usnesení k Chartě 77 odvolat,“ poznamenala Strakova akademie.

Signatář Charty 77 a zakladatel knihovny samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti Gruntorád kvůli neřešení problému nízkých důchodů odpůrců a odpůrkyň komunistického režimu drží od pátku 17. listopadu hladovku a požaduje odstoupení ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jiří Gruntorád

Jedenasedmdesátiletý Gruntorád zahájil hladovku před Úřadem vlády v pátek 17. listopadu. Osmasedmdesátiletý John Bok se k němu přidal minulou sobotu.

Hladoví kvůli tomu, že vláda neřešila problém nízkých penzí lidí, kteří se aktivně vymezovali vůči komunistickému režimu. Také se domáhají odchodu Jurečky z vlády.

Navrhli kompromis

Premiér Fiala se s oběma hladovkáři sešel v úterý odpoledne. „Byl jsem s Jirkou u pana premiéra. Když odmítl, že by Marian Jurečka opustil vládu, Jirka navrhl kompromis. Vláda loni vydala usnesení, kde se přihlašujete k odkazu Charty 77,“ popisoval Novinkám Bok ve čtvrtek dopoledne.

„Z pozice posledního strážce odkazu Charty 77 jim navrhl, ať vláda vydá nové usnesení, kde se nebude hlásit k odkazu Charty, a že si může Jurečku nechat. Je to kompromis, který politici dělají každý den,“ dodal Bok.

O hladovce a požadavcích Jiřího Gruntoráda mluvil ministr Jurečka (KDU-ČSL) v pátek v rámci podcastu PoliTalkVideo: Novinky

„Mají možnost z toho vycouvat a my ukončíme hladovku. Přisvojili si něco svévolně bez souhlasu strážce odkazu Charty, kterým je Jirka Gruntorád. Bylo by fajn, kdyby to dodržovali, ale nedodržují a chrání Jurečku, který se zachoval odporně,“ zdůraznil Bok.

Podobně mluvil i pro Aktuálně.cz Gruntorád. „Hladovku ukončím, pokud vláda zruší usnesení, kterým se přihlásila k tradicím Charty 77,“ představil svůj kompromis. Dodal, že ze svých požadavků nehodlá ustoupit a je připravený „vydržet až do hořkého konce“.

Jurečka: Odstoupit kvůli tlaku hladovky by byl nebezpečný precedens

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám