Hlavní obsah

Vláda odklepla návrh zákona o náhradním výživném

Novinky, Klára Beranová
Praha

Vláda schválila návrh zákona o náhradním výživném, který by měl pomoci samoživitelkám a samoživitelům. Na Twitter to v pondělí bez podrobností napsala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Úřad práce by jim mohl poskytnout stanovené výživné, nejvýše však do 3000 korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Článek

„Na vládě jsme se shodli na tom, že zákon o náhradním výživném je nutnost! Věřím, že nakonec dojdeme k politické shodě i ve Sněmovně a nenecháme samoživitelky, samoživitele a děti napospas osudu,“ napsala na Twitter Maláčová.

„Je to skvělý úspěch, 31 procent samoživitelek nedostává alimenty vůbec. Maminky si to zaslouží. Doufejme, že bude tento zákon přijat i ve Sněmovně,“ uvedl v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle ministryně práce a sociálních věcí má zákon pomoci dětem, které mají smůlu, že se narodily do rodiny, kde na ně jeden z rodičů neplatí alimenty. „Jsme v situaci, kdy na dítě nejsou placené alimenty. Rodič, kterému není výživné placeno, podá návrh na exekuci. Pokud běží exekuce na výživné, může samoživitelský rodič požádat o náhradní výživné,“ popsala Maláčová.

Úřad práce potom vyhodnotí žádost do 30 dnů. „Pokud dojde k přiznání nároku, následuje výplata,“ dodala ministryně.

Koalice se dohodla na nižší sazbě digitální daně

Domácí

Podle ní tam bude hned několik podmínek. Vyplácet se to bude v soudem stanovené výši. „Maximálně však do výše 3000 korun. Každé 4 měsíce bude rodič dokládat doklad neplnění výživové činnosti. Pokud neplatič uhradí jen část, tak se to zúčtovává. Celé to běží po dobu dvou let,“ upřesnila šéfka resortu práce.

Podpora by se vyplácela nejdéle dva roky, pokud rodič už začal peníze vymáhat po dlužníkovi v exekuci a nedostal alimenty už čtyři měsíce.

Podle Maláčové by měl zákon začít platit od 1. července 2021. Posoudit ho ale musí nyní Poslanecká sněmovna. Pokud ji schválí, poputuje do Senátu a následně k podpisu prezidentovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám