Hlavní obsah

Vláda nepodá žalobu na EK kvůli pokutám za chyby v zemědělských dotacích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda nepodá žalobu k Soudnímu dvoru EU na Evropskou komisi kvůli pokutě více než 3,2 milionu eur (zhruba 80,3 milionu korun) za chyby v zemědělských dotacích. Její součástí je i sankce za střet zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) ve výši 30 606 eur (zhruba 751 000 Kč). Stát bude po firmách Agrofertu neoprávněně vyplacené dotace vymáhat, řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula

Článek

EK Česku sankci uložila na základě výsledků auditu, který se konal v roce 2019, rozhodnutí komise zveřejnila letos v červnu. Vláda měla na rozhodnutí o podání žaloby lhůtu do konce tohoto týdne.

Úřady se chystají zpětně vymáhat milionové dotace pro Agrofert

Domácí

Podle Nekuly výsledky auditu jasně potvrdily, že Babiš byl ve střetu zájmů. „Rozhodli jsme se, že proti prováděcímu rozhodnutí v části týkající se střetu zájmů a ukončení administrace dotčených projektů nebudeme podávat žalobu. Výsledky auditu plně respektujeme,“ řekl Nekula.

Nepodání žaloby se podle Státního zemědělského intervenčního fondu týká celé částky více než 80 milionů korun.

Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF) podle Nekuly nyní přistoupí ke zpětnému vymáhání peněz vyplacených společnosti Schrom Farms z holdingu Agrofert z Babišových svěřenských fondů.

"Dále budou ukončovány smlouvy a projekty, které byly preventivně pozastaveny u společností skupiny Agrofert," řekl Nekula.

Pokud bylo rozhodnuto o protiprávním udělení dotace a ta nebyla ještě vyplacena, dojde k zastavení celého procesu," doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám