Hlavní obsah

Ve školkách stále řádí spála. Rodiče by měli hlídat příznaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šíření spály a spálové angíny stále nepolevuje. Na nové případy nemocných dětí upozorňují mateřské školy napříč Českem a apelují na rodiče, ať u svých potomků hlídají příznaky a včas je řeší s lékařem. Počty lidí, kteří od začátku roku onemocněli spálou, jsou nejvyšší za posledních 10 let.

Foto: Profimedia.cz

Spála se projevuje i zbarvením jazyka

Článek

„Měli jsme jednu holčičku, u které nám rodiče nahlásili spálu. Byl to ale jen ojedinělý případ, u dalších dětí se nic neprojevilo,“ přiblížila ředitelka základní a mateřské školy v obci Meclov Martina Hrubá.

Upozornění pro rodiče na výskyt nemoci uveřejnili v květnu na webu. Podobně jako třeba ve školce v Hrušovanech nad Jevišovkou, Husinci nedaleko Prahy, jihomoravském Čebíně nebo ve Frýdku-Místku.

„Nemyslím si, že to funguje tak, že uděláte jeden záchyt a máte to vyřešeno. V kolektivech se to prostě šíří. Máme tady více případů,“ uvedla k situaci ze začátku června ředitelka MŠ Mateřídouška ve Frýdku-Místku Jana Poulíčková.

V Praze je letos až čtyřnásobně více spály a spálové angíny

Domácí

Většina rodičů je podle ní zodpovědná a dá školce vědět, že se u dětí nemoc vyskytla.

„Dáváme to pak ve známost rodičům, aby si ohlídali příznaky a věděli, že se něco děje,“ dodala.

Typickým příznakem je jasně červená vyrážka. Zprvu ale nemoc začíná jako zánět mandlí a hltanu s horečkou a bolestmi v krku, vyčerpáním a problémy s polykáním. Vyrážka na kůži se začne objevovat o 12 až 48 hodin později, zpravidla v záhybech podpaží a tříslech.

Dělat režimová opatření ve školce podle ředitelky není možné. Nemají na to lidi ani volné prostory, do kterých by mohli děti rozdělit třeba na menší skupiny. Zároveň ale nic takového hygienici nevyžadují. „Do školky mají chodit zdravé děti. Máme zvýšená hygienická pravidla, nic jiného se bohužel nedá dělat,“ dodala.

Dopady covidu

Od začátku roku do konce dubna se v Česku potvrdilo 3147 případů spály. V roce 2012 bylo za stejné období nahlášeno 2370 nemocných, o rok později jen 1761 případů. V některých letech nebylo tolik případů jako letos ani za celý rok.

„Zvýšený výskyt spály nebo infekcí způsobených jinými streptokoky je pozorován po celém světě, nejen v České republice. Podobná vlna tady byla přibližně před 10 lety, za jiných okolností,“ řekla Právu ředitelka Státního zdravotného ústavu Barbora Macková.

„Letos se to přikládá hodně tomu, že jsme byli dva roky chráněni protiepidemickými opatřeními a minimalizovali možnost promoření a výskytu infekcí, ať už virových nebo bakteriálních,“ vysvětlila.

Na Vysočině se objevil záškrt, muž se zřejmě nakazil od kočky nebo psa

Domácí

Nejvíce zasaženou skupinou jsou děti předškolního věku nebo mladší školáci. Patrně je to ve většině krajů. „V letošním roce opravdu sledujeme několikanásobný nárůst počtu hlášených onemocnění spálou i oproti před covidovým letům,“ potvrdila mluvčí Krajské hygienické stanice Vysočina Jana Böhmová.

Z dat, která Právu poskytla vedoucí tamního protiepidemického odboru Hana Pavlasová, je zřejmé, že největší problém je to u dětí ve věku 3 až 10 let.

Pro srovnání - v roce 2018 evidovali tamní hygienici od ledna do května „pouze“ 63 dětí se spálou v této věkové skupině. Letos je to už skoro čtyřnásobek.

Spála je infekční nemoc způsobená streptokoky a léčí se antibiotiky. Při kontaktu s nakaženým se projeví do dvou až čtyř dnů.

Válek: Některé velké farmaceutické firmy se vymkly kontrole

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám