Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády o opatřeních proti koronaviru

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ren, ber

Ve Strakově akademii se ve středu opět mimořádně sešla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Jednat by měla o plošném odložení hypoték a úvěrů či o odkladu nájmů. Rozhodnout by měla také o prodloužení nouzového stavu. Tisková konference byla původně naplánovaná na 16. hodinu, ale jednání stále neskončilo. Novinky ji budou sledovat živě.

Živě: TK po zasedání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Vláda jedná například o návrhu zákona z pera ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), která navrhuje moratorium na splácení hypoték a dalších úvěrů. Odklad splátek by měl být umožněn ale pouze těm, kteří o něj požádají. Banky by neměly nic posuzovat a žádost by měly rovnou schválit.

Dále ministři řeší návrha ministerstva průmyslu a obchodu. Šéf resortu Karel Havlíček (za ANO) chce, aby podnikatelé, kteří museli kvůli vládním opatřením přerušit provoz, mohli zažádat o odklad nájemného až o šest měsíců.

Vláda prodloužila omezení volného pohybu, zavřené zůstanou i restaurace a obchody

Koronavirus

V neposlední řadě pak kabinet rozhoduje o prodloužení nouzového stavu. Vláda ho poprvé vyhlásila 12. března, a to po dobu následujících třiceti dnů. Nyní tak platí do 11. dubna. To jí doporučil i Ústřední krizový štáb.

Krizový štáb chce prodloužit nouzový stav až do 11. května

Domácí

Pokud by se ministři ve středu shodli, že chtějí stav prodloužit, musí jejich rozhodnutí podpořit také poslanci. Vláda totiž může vyhlásit nouzový stav bez souhlasu dolní komory pouze na 30 dní.

Vláda dá OSVČ jednorázově 25 tisíc, ale jen někomu

Ekonomika

Naposledy se ministři sešli v úterý. Tehdy rozhodli například o státním příspěvku pro OSVČ ve výši 25 tisíc korun nebo o tzv. kurzarbeitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám