Hlavní obsah

Vláda chce ze zahraničí přilákat dalších 20 000 pracovníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve středu schválila navýšení kvót pro příjem kvalifikovaných pracovníků ze třetích zemí o dalších 20 tisíc osob ročně. Mají mít možnost zamířit do odvětví, kde je dlouhodobě nedostatek odborníků. Vláda chce přilákat lidi například do IT a do zdravotnictví. Nyní podle ministerstva přichází kolem 13 tisíc osob.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Poptávanými pozicemi budou IT specialisté, programátoři, ale i lékaři, zdravotní sestry, svářeči či zedníci.

„Reagujeme na poptávku našich společností a zvyšujeme kvóty pro nabírání zahraničních zaměstnanců,“ uvedl po jednání kabinetu ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN).

Kvóty pro vědce a vysoce kvalifikovaný personál se mají zvýšit o 1500 osob ročně.

Práce v ČR láká Ukrajince, Srby i Indy

Finance

Kvalifikovaným zaměstnancům z Ukrajiny, kteří mají dočasnou ochranu v zemích EU, bude od roku 2024 přiděleno 11 tisíc míst. Na 5000 míst se zvýší počty pracovních karet pro pracovníky z Filipín.

O mimořádná pracovní víza pro práci v zemědělství, potravinářství a lesnictví budou moci od příštího roku žádat lidé z Ukrajiny, ale i z Bosny a Hercegoviny, Moldavska, Gruzie a Severní Makedonie. V tomto případě se kvóta zvyšuje na 2500 víz.

Ministerstvo v souvislosti s navyšováním kvót tvrdí, že klade důraz i na bezpečnost a jsou prověřeni bezpečnostními složkami. „Všichni pracovníci ze zahraničí tedy procházejí pečlivou bezpečnostní kontrolou,“ uvedl Síkela.

ČR patří v rámci EU dlouhodobě k zemím s nejnižší mírou nezaměstnanosti. Firmy si dlouhodobě stěžují, že nemají dostatek kvalifikovaných pracovníků, případně že ti nejsou ochotni pracovat za nabízenou mzdu.

Počty obyvatel ČR v posledních letech rostou díky zahraniční migraci, neboť demografická křivka má klesající tendenci.

Z Česka odešlo už 200 tisíc Ukrajinců

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám