Hlavní obsah

Vláda chce tvrdé postihy za dvojí kvalitu potravin. Sněmovní výbor to odmítá

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za prodej potravin ve stejném obalu, ale v různé kvalitě pro tuzemský a zahraniční trh má v Česku hrozit obchodníkům pokuta až 50 milionů korun. Vyplývá to z vládního návrhu novely zákona o potravinách, kterou ve Sněmovně čeká druhé čtení. Sněmovní zemědělský výbor ovšem nyní požaduje zákaz dvojí kvality podstatně zmírnit.

Foto: Profimedia.cz

Typická ukázka: stejná značka oříškové pomazánky v zahraničí obsahuje více ořechů než ta prodávaná u nás.

Článek

Výbor na svém zasedání podpořil pozměňovací návrh poslance Pavla Kováčika (KSČM), aby rozdíly ve složení potravin v různých zemích pod stejným obalem byly zakázány a pokutou postihovány pouze v případě, že budou podstatné.

Obavy ze zániku malých prodejen

Poslanec Petr Bendl (ODS) se navíc snaží prosadit, aby se odpovědnost za dvojí kvalitu potravin přenesla z prodejců na nadnárodní výrobce. S tím ovšem nesouhlasí předkladatel novely, ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Podle směrnice EU je totiž za to zodpovědný provozovatel potravinářského podniku, což jsou i obchody.

Sněmovna podpořila návrh pokut až 50 milionů pro obchodníky za dvojí kvalitu potravin

Ekonomika

Tvrdost novely se snaží ovlivnit také samotní obchodníci, podle nichž by až padesátimilionová pokuta byla zejména pro malé venkovské prodejny likvidační.

„Jen za rok 2018 zaniklo v ČR přes 500 prodejen s potravinami a se smíšeným zbožím.

Právě tyto malé obchody výrazně zajišťují obchodní obslužnost venkova. Vláda se na jednu stranu snaží zastavit masivní vylidňování venkova a na druhé straně plete novelou bič na malé obchodníky,“ kritizuje předseda Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) Pavel Březina.

Cítí se diskriminováni

Stejný názor má na novelu i Svaz obchodu a cestovního ruchu. Podle něj nemá žádný prodejce nástroj, jak prověřovat, jestli na trhu jiného členského státu výrobce nenabízí potravinu ve stejném obalu, ale s odlišným složením. Danou potravinu tak živnostníci přijímají do prodeje v dobré víře, že je v souladu s právními předpisy.

Spotřebitelé v ČR se však kvůli dvojí kvalitě potravin cítí diskriminováni. Pro kvalitnější zboží řady výrobců totiž musí jezdit do Německa či Rakouska.

V Česku je přitom stejný sortiment nezřídka dražší než u sousedů. Novela by tedy měla tyto praktiky alespoň částečně změnit k lepšímu.

Reklama

Výběr článků

Načítám