Hlavní obsah

Sněmovna podpořila návrh pokut až 50 milionů pro obchodníky za dvojí kvalitu potravin

Vládní novelu zákona, která zakazuje prodej potravin v různé kvalitě, ale ve stejném obalu v tuzemsku a v jiných evropských státech, v pátek podpořila v prvním čtení Sněmovna. Za porušení bude hrozit pokuta až 50 milionů korun. Na dodržování zákazu „dvojí kvality“ má dohlížet SZPI.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Článek

Až padesátimilionovou pokutu za takzvanou dvojí kvalitu potravin budou platit obchodníci, nikoliv nadnárodní výrobci, uvedl již dříve ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Rozpaky nad navrhovaným trestáním prodejců vyjádřil poslanec ODS a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl. „Není úplně jasné, že se trefujeme správně,“ řekl. Prodejci podle něj nemají šanci vědět, co výrobci v EU vyrobí a zda je to možné označit za potravinu „dvojí kvality“.

Toman: Kontrolujeme i výrobce

Ministr Toman ujistil, že je o výhradách připraven debatovat. Řekl, že „dvojí kvalita“ se netýká tuzemských výrobců, ale v převážné míře jde o globální výrobce.

Nákupy v zahraničí: Češi jezdí většinou do Německa, kupují sladkosti i prací prášky

Ekonomika

Poukázal na to, že podle evropských předpisů je zodpovědný provozovatel potravinářského podniku, což jsou i obchody. Také podle českého zákona je zodpovědný ten, kdo potraviny uvádí na trh.

„Samozřejmě, že kontrolujeme i výrobce,“ poznamenal Toman.

Nové možnosti SZPI: Zastřená identita a kontroly hmyzu

Zaměstnanci SZPI budou moci podle novely zastírat při kontrolních nákupech svou totožnost. Teď to při běžném kontrolním nákupu dělají podle zákona o kontrole. Podle ministerstva je nezbytné změnu zajistit, aby měli inspektoři chráněné osobní údaje a aby kontroly nebyly mařeny.

Novela dává možnost Státní veterinární správě kontrolovat výrobky z hmyzu, který už vládou schválená novela veterinárního zákona zařadila mezi hospodářská zvířata. „Hmyz je potravinou živočišného původu, ale Státní veterinární správa nemá kompetence k jeho kontrole, jelikož hmyz není v definici potraviny živočišného původu zahrnut,“ uvádí vláda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám