Hlavní obsah

Hádky kvůli gigafactory starosta Nové Vsi na Plzeňsku ustál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová Ves

Lidé z Nové Vsi u Plzně, kterou rozdělilo téma gigafactory, si zvolili nové zastupitelstvo. Drtivou většinu hlasů dostala strana současného starosty Miroslava Sedláka (SNK Nová Ves), kterému někteří občané vytýkali, že proti továrně nebojuje víc. Sedlák zřejmě bude ve funkci pokračovat, potvrdil Právu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Nápis Stop gigafactory u vjezdu do areálu letiště v Líních

Článek

„Záleží, jak se s kolegy domluvíme. Nicméně jsem připravený dělat práci i nadále,“ řekl v pondělí Sedlák, jenž byl od loňského podzimu pověřený vedením obce. Po tehdejších volbách klesl počet zastupitelů pod zákonné minimum. Čtyři členové ze sedmi totiž rezignovali, protože nebyli spokojeni s výsledky voleb. „Jsem rád, že jsme teď vyhráli. Ukázalo se, že to bylo nespravedlivé,“ podotkl Sedlák.

Připomněl, že do předchozích voleb v Nové Vsi nevznikaly žádné spolky ani uskupení. Od roku 1998 kandidoval každý sám za sebe. Nepsané pravidlo však minulý rok narušilo sdružení Společně za obec. A kvůli odlišnému přepočítávání hlasů na jednotlivé mandáty na tom nakonec vydělalo. „Obec může začít normálně fungovat. Vždyť jsme od podzimu v provizoriu,“ upozornil starosta.

Nové zastupitelstvo schválí co nejdříve rozpočet a projedná další nezbytné záležitosti. O uplynulém víkendu přišlo vyjádřit svůj názor 80 procent z 235 voličů. SNK Nová Ves získalo 69 procent hlasů, což je pět mandátů. Zbytek dostalo sdružení Společně za obec.

Lidé z okolních obcí si řeknou své ke gigafactory. Konečně

Domácí

„Neměla jsem žádná očekávání,“ okomentovala v pondělí výsledky iniciátorka sdružení Marie Gillichová. Nevadí jí, že se do zastupitelstva nedostala. „Můj syn a Tereza Stehlíková nás budou dobře reprezentovat. A náš hlas bude zase slyšet,“ sdělila Gillichová.

Ta je zároveň předsedkyní občanské iniciativy Za klidný život v Nové Vsi, jejíž členové kritizovali dosavadní vedení obce, že dělá málo proti gigafactory. Obří továrnu na výrobu baterií do elektroaut možná nedaleko postaví Volkswagen. Koncern si vyhlédl záložní armádní letiště v Líních. „Současní vítězové se před volbami zavázali, že budou něco dělat. Tak doufám, že to dodrží. A také na ně bude víc vidět než dosud,“ uvedla.

Sedlák zdůraznil, že od začátku vystupují společně s dalšími starosty dotčených obcí proti gigafactory. „Naše stanovisko je stále stejné. Továrnu nechceme. Když už se ale Volkswagen rozhodne, že ji tady vybuduje, pro občany vyjednáváme co nejlepší podmínky. Proto se schůzek účastníme,“ zdůvodnil.

Koncern vybírá mezi Českou republikou, Polskem a Maďarskem. Verdikt padne pravděpodobně až v červnu. Fabrika by zaměstnala přibližně 4000 lidí. Proti záměru vystupují piloti i zástupci aeroklubů, kteří by přišli o letiště. Petici proti gigafactory podepsalo více než 10 tisíc lidí.

Jednání o gigafactory u Plzně pokračují. Projekt se nezastavil, potvrdila Škoda Auto

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám