Hlavní obsah

Vláda boj o nájemné prohrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Klíčový zákon o nájemném neprošel v úterý Sněmovnou. Po mnoha hodinách přestávek, vyjednávání a procedurálních kliček se koalici nepodařilo protlačit ani komplexní pozměňovací návrh ani vrátit návrh do druhého čtení.

Foto: Lucie Balcarová

Tradiční uzamykání řeky Odry se těší mezi vodáky velké oblibě.

Článek

Od 13. hodin, kdy se poslanci sešli, se k práci pořádně nedostali. Koaliční poslanci žádali jednu přestávku za druhou - za dvě hodiny jich stihli pět. Opozice ústy šéfa klubu ODS Vlastimila Tlustého hovoří o obstrukci.

"Mysleli jsme, že dnes je řádný jednací den. Proto jsme se ho účastnili a proto jsme odhodláni jednat. Místo toho jsou neustále prodlužovány přestávky, předsedající schůze nám oznamuje, kdy se uskuteční jaká porada," kritizoval postup koalice Tlustý a dodal, že "vládní koalice dala slovu obstrukce svůj význam".

Osud zákona o nájemném, důležitého pro tisíce obyvatel v nájemních bytech, byl od začátku jednání značně nejistý. V klíčovém hlasování o koaličním pozměňovacím návrhu chyběly vládě dva hlasy. Ze 162 přítomných poslanců bylo pro návrh 80 z nich, proti jich bylo 74, a to včetně poslance Tomáše Vrbíka (člen klubu US-DEU). I kdyby však Vrbík hlasoval s koalicí, výsledek by to stejně neovlivnilo.

Když koalice zjistila, že na jeho prosazení nemá ve Sněmovně dostatek hlasů, podali unionisté návrh vrátit tuto normu k novému projednání ve druhém čtení. To však Sněmovna, i hlasy sociálních demokratů, neschválila. Koalice se přes odpor opozice o stejné věci pokusila hlasovat ještě v samém závěru jednání, ale opět nebyla úspěšná.

Zmatené hlasování

Odpoledne poslanci zamítli všechny pozměňovací návrhy a dokonce se dostali k hlasování o vládní předloze zákona. Hlasování, které vyznělo v neprospěch kolice, řídící schůze Jan Kasal (KDU-ČSL) vzápětí prohlásil za zmatečné a jeho výsledek zrušil. Poté vystoupil ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD), který přednesl návrh, že vláda svůj návrh stáhne. O tom však mohli rozhodnout v hlasování pouze poslanci. Ti ale vládě nevyhověli, návrh neprošel o jediný hlas.

Situaci koalici zkomplikovala skutečnost, že někteří opoziční poslanci neodjeli na původně plánované zahraniční cesty. "Opoziční poslanci zkrátka na plánované cesty zřejmě neodletěli, nebo neodletěli všichni a v tuto chvíli složení Sněmovny neodpovídá volebním výsledkům a vládní koalice dnes má menšinu," prohlásil poslanec ČSSD Michal Kraus.

Premiér Vladimír Špidla prohlásil, že v současné době už o návrhu nelze hlasovat. Původní vládní předloha totiž měla začít nájemné upravovat od 1. února 2004. Tato verze zákona však ležela ve Sněmovně deset měsíců, takže v ní jsou podle premiéra překonané termíny, je tam i řada technických zmatků a chyb.

Podle vládního návrhu, na kterém se koalice po řadě kompromisů dohodla, by činže rostly třikrát po sobě až o deset procent, a to k 1. červenci letošního roku, 1. červenci 2005 a k 1. lednu 2006. Nyní se očekává, že nový návrh zákona předloží ČSSD formou poslanecké iniciativy.

Reklama

Související témata:

Související články

Kalousek odmítá změnit dohodu o nájemném

Pokud se koalice v příštích dnech neshodne na formě deregulace nájemného, pak by soc. dem. mohla začít uvažovat o prosazení své představy za pomoci komunistů....

Poslanci ČSSD chtějí pomalejší růst nájmů

Poslanci sociální demokracie chtějí pomalejší růst nájmů a s původní dohodou o zvyšení nájemného ve třech krocích o celkem 30 procent nesouhlasí. Koaliční...

Výběr článků

Načítám