Hlavní obsah

Vláda: armáda bude mít gripeny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká vláda ve středu schválila pronájem 14 stíhaček gripen ze Švédska. Kabinet souhlasí s podobou smluv o desetiletém pronájmu stíhaček. Novinkám to potvrdil mluvčí ministerstva obrany Ladislav Šticha. K tomu, aby česká strana mohla užívat celkem 14 stíhaček Jas-39 Gripen, chybí už jen podepsání samotných smluv.

Foto: Městská policie Praha

sedmička opuštěných

Článek

Za pronájem stíhaček česká strana zaplatí okolo 19,6 miliardy korun, součástí smluv jsou i programy zpětných investic do české ekonomiky.

Kabinet začal o memorandu o porozumění a dvou podrobných smlouvách jednat minulý týden, diskusi ukončil dnes na uzavřeném jednání.

Smlouvy by mohly být podle dřívějších vyjádření lidí z ministerstva obrany podepsány se švédskou stranou v nejbližších dnech. První gripeny by měly v českém vojenském letectvu začít sloužit na jaře příštího roku. Nahradit mají dosluhující MiG-21.

Piloti se už těší

Představitele armády a vojenského letectva informace o dnešním rozhodnutí vlády potěšila. Prvních deset pilotů pro tyto letadla už ve Švédsku absolvovalo testy na centrifuze a, pokud budou smlouvy mezi ČR a Švédskem skutečně podepsány, s výcvikem na gripenech začne v srpnu.

"My jsme rádi, že máme nové nadzvukové letouny, že můžeme začít výcvik. Jsem přesvědčen, že se tím zvýší úroveň vzdušných sil a celé obrany," řekl dnes náčelník generálního štábu Pavel Štefka.

Podle zástupce velitele armádních společných sil a šéfa letectva Ladislava Minaříka znamená rozhodnutí kabinetu pro piloty konečně jistotu. "My ty letouny opravdu potřebujeme, protože MiG-21 dokonávají," poznamenal.

Modernizované migy nyní slouží v rámci českého podílu na systému obrany vzdušného prostoru Severoatlantické aliance NATINEADS. Strojům však příští rok končí technická životnost.

Podrobnosti kontraktu budou utajeny

Podrobnosti kontraktu na pořízení stíhaček však zůstanou navždy utajeny. Česká a švédská vláda se totiž dohodly, že přístup k nim budou mít pouze osoby, které to nezbytně potřebují k plnění svých povinností. Utajení informací přitom bude platit neomezeně, tedy i po deseti letech, na které je obchod sjednán. Podle odborníků jde o běžnou praxi, která se uplatňuje zejména při obchodech s vojenským materiálem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Prodej gripenů má být navždy utajen

Podrobnosti kolem kontraktu na pořízení čtrnácti stíhaček gripen zůstanou navždy utajeny. Česká a švédská vláda se totiž dohodly, že přístup k nim budou...

Výběr článků

Načítám