Hlavní obsah

Švédové: útoky proti tendru na stíhačky nejsou korektní

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Švédům se nelíbí, že s blížícím se rozhodnutím vlády Vladimíra Špidly o nákupu nadzvukových stíhaček pro české vojenské letectvo se v médiích znovu objevily hlasy zpochybňující průhlednost vyběrového řízení. V něm nejlépe uspělo právě Švédsko s nabídkou zcela nových strojů JAS-39 Gripen.

Foto: Eva Opravilová
Článek

Podle Švédů jde o nekorektní a rozhodně ne náhodné výpady. "Důvěryhodnost těch, kteří opakovaně napadají transparentnost výběru stíhaček i schopnosti gripenů, a přitom zůstávají v anonymitě jako nejmenovné zdroje, je pochybná. Ti, kteří se tak chovají, stěží jednají v zájmu České republiky," řekl v neděli Právu mluvčí Gripen týmu John Neilson. Jak dále Neilson prohlásil, v této kampani se objevila řada samozvaných expertů, kteří sami sebe pasovali do pozice, že vědí o celém procesu více než komise, ustavená loni na podzim vládou k vyhodnocení všech pěti nabídek.

"Komise měla přístup ke skutečně všem datům, obsaženým v nabídkách jednotlivých uchazečů, a na základě toho se rozhodla doporučit tu švédskou," připomněl Neilson. Jak už Právo informovalo, v prosinci vláda rozhodla udělit švédské nabídce exkluzivitu. Bezprostředně poté zahájily činnost vyjednávací týmy obou stran. V minulém týdnu vládě předložily návrhy smluv na desetiletý pronájem čtrnácti gripenů a na offsety ve výši 130 procent ceny kontraktu na stíhačky. Tu se vyjednáváním podařilo stlačit pod dvacetimiliardovou hranici.

S blížícím se rozhodnutím rostou tlaky

"Vyjednávání bylo tvrdé, ale vedené na vysoké profesionální úrovni. Výsledkem je návrh oboustranně výhodných smluv, které vláda dostala na stůl ke schválení," zdůraznil Neilson. Naopak činitel amerického velvyslanectví, který si nepřál být jmenován, 3. června v Právu uvedl: "Nikdy jsme neřekli, že proces výběru byl trasparentní a správný." Současně ujistil, že USA respektují právo české vlády rozhodnout podle svého uvážení a neusilují o znovuotevření tendru.

Přitom už 30. října 2003 ocenil v tisku tehdejší velvyslanec USA v České republice Graig R. Stapleton snahu Špidlovy vlády o otevřennost a nestrannost procesu výběru stíhaček. Současně českému ministerstvu obrany (MO) doporučil, aby po vyhlášení vítěze tendru uskutečnilo společnou schůzku všech uchazečů a poté i bilaterální jednání. To se podle MO skutečně stalo. Vysvětlovací seminář proběhl v lednu a následně pak i schůzka s Američany. Nyní, kdy má vláda vynést konečný verdikt o smlouvách na stíhačky, však tlaky opět rostou.

Reklama

Související články

Experti odstartovali jednání o gripenech

V pondělí se poprvé sešli čeští a švédští zástupci, aby dohodli průběh vyjednávání o nákupu stíhaček Gripen pro českou armádu. "Proběhlo jednání na úrovni...

Gripeny působí Švédsku problémy

"Vyhazování resortu obrany" nazval v pátek švédský deník Dagens Nyheter (DN) kritický článek o vysokých výdajích na projekt stíhaček Jas-39 Gripen a jejich...

BAE Systems se do Aera Vodochody moc nehrne

BAE Systems, britsko-švédská zbrojařská společnost vyrábějící stíhačky Gripen, možná vstoupí jako strategický partner do Aera Vodochody. Uvedl to v úterý...

Výběr článků

Načítám