Hlavní obsah

Vietnamce označil za rákosníky, po měsíci se radní omluvil

Opozici se ve čtvrtek nepodařilo odvolat radního pro dopravu městské části Praha 11 Libora Vrkoče z Hnutí pro Prahu 11 (HPP11). Ten v březnu na zasedání výboru pro územní rozvoj hovořil o Vietnamcích jako o rákosnících. Radní se za svá slova omluvil.

Inkriminované jednání Výboru pro územní rozvoj a následná omluva Libora Vrkoče, která zazněla na jednání zastupitelstva.Video: Praha 11

 
Článek

Na březnovém zasedání výboru se jeho členové zabývali úpravami domů v rezidenčních čtvrtích, které mnohdy svými proporcemi nekorespondují s okolní zástavbou.

U jednoho z přestavěných domů Vrkoč říká „jak jsou ty rákosníci“. Následně radní parodicky pozměněným hlasem uvedl, že majitel sousedům tvrdil, že dům přestaví pro potřeby své rodiny, zatímco jej údajně využívá pro krátkodobé komerční pronájmy.

„Asi nemusíme říkat na veřejném jednání termín jako rákosníci,“ pozastavila se nad slovy radního zastupitelka Tereza Dolanská (TOP 09). Ten se sice opravil, ale dodal, že to „nazývá správným jménem“.

Foto: Praha 11

Libor Vrkoč na jednání Výboru pro územní rozvoj Zastupitelstva MČ Praha 11

Národnost nehrála roli, tvrdí radní

Ve čtvrtek se Vrkoč za svůj „expresivní výraz ohledně vietnamské komunity“ na jednání zastupitelstva omluvil.

„Omlouvám se tímto za nevhodné vyjádření směrem k obyvatelům vietnamské národnosti, a to jen a pouze z ulice K Dubu na Praze 4. Bylo to způsobeno mým rozhořčením nad naprosto nevhodným chováním jedné zmíněné osoby směrem ke starší obyvatelce, jejíž rodinný domek je v bezprostředním sousedství,“ konstatoval na závěr zasedání, když se přihlásil s faktickou poznámkou.

Odpudivý a nepřijatelný rasismus, reagují politici na slova senátorky Zwyrtek Hamplové

Domácí

„Při nedávném schvalování stavebního záměru ji právě tato osoba podle všeho oklamala a vzápětí postavila dům, který svou velikostí nejen výrazně vybočuje z ostatní zástavby, ale zároveň z něj rovnou udělala penzion Airbnb,“ dodal radní s tím, že „národnost nehrála v této záležitosti jakoukoliv roli“. „Celý výrok mě samozřejmě mrzí,“ uzavřel radní, po jehož odvolání volala TOP 09.

Ta kandidovala do zastupitelstva společně s hnutím STAN a v opozici je spolu s hnutím ANO a ODS. Radniční koalici tvoří vedle Hnutí pro Prahu 11 ještě Praha 11 Sobě a Piráti.

Jednání zastupitelstva bylo přerušeno do 5. května.

Senátor Wagenknecht zveřejnil omluvu od Babiše

Domácí

Reklama

Související témata:
Praha 11

Výběr článků

Načítám