Hlavní obsah

Odpudivý a nepřijatelný rasismus, reagují politici na slova senátorky Zwyrtek Hamplové

• Aktualizováno

Čtvrteční vyjádření senátorky Jany Zwyrtek Hamplové, která se vyslovila pro vytváření samostatných školních tříd pro romské děti, odsoudili jako rasistické politici, Romové i vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

Jana Zwyrtek Hamplová o romských dětechVideo: www.senat.cz

 
Článek

Podle senátorky je nereálné, aby se děti vzdělávaly společně, „protože bychom ubližovali těm dětem, které nejsou zvyklé na určité etnikum“. Přišla proto s myšlenkou, že „kdyby se udělaly samostatné třídy pro romské děti, vybudujeme jim ty rovné šance do budoucna“.

Nepokrytý rasismus a rozdělující přístup ke vzdělání jako nepřijatelný odsoudila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

„Výroky paní senátorky ukazují na zásadní nepochopení příčin a souvislostí nerovností v českém vzdělávacím systému, ale taktéž vyjadřují postoje, které do demokratické společnosti, a už vůbec na tak reprezentativní půdu, jako je Senát, nepatří,“ uvedla Laurenčíková.

Senátorka Hamplová chce oddělené třídy pro romské děti

Domácí

„Je absolutně nepřijatelné, aby kdekoliv, a zejména na plénu veřejných institucí a od politických představitelů, zaznívala rasistická vyjádření,“ dodala v reakci na projev Hamplové.

Sama senátorka média obvinila z překroucení výroku (záznam je k dispozici na webových stránkách Senátu).

Jako rasistická odmítl slova Hamplové ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) či předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která v této souvislosti vzpomněla na své dobrovolnické působení v dětských domovech v Arménii a Maroku.

„Věřím totiž, že společnost musí dopomáhat k rovnosti šancí. Slova senátorky Zwyrtek Hamplové o faktické segregaci romských dětí jsou rasistická a odpudivá,“ dodala.

Podle poslance Marka Výborného jsou výroky senátorky za hranou: „Jde o čistou segregaci, kterou známe z těch nejodpornějších režimů v historii. Senátorka (sic!) zneužívá ty nejnižší lidské pudy a používá naprosté pseudoargumenty,“ konstatoval.

Poslankyně STAN Barbora Urbanová v souvislosti s „nápadem“ senátorky vzpomněla na to, kterak byla sama v dětství terčem šikany kvůli jinakosti.

„Paní senátorka Zwyrtek Hamplová je přesně takový člověk: šikanovat druhé za jinakost, za to, do jaké skupiny patří, a bokem brečet, že ona je ta oběť,“ dodala s tím, že na rozdíl od senátorky Hamplové „z toho její spolužáci vyrostli“.

„S paní senátorkou Zwyrtek Hamplovou jsem mluvil o jejích výrocích v Senátu. Řekla mi, že vše vysvětlí a zasadí do kontextu a že se bude snažit obdobných situací vyvarovat. Ode mne uslyšela, že i po přečtení stenozáznamu považuji její výroky za nešťastné, nepřijatelné a za hranou,“ uvedl šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS).

Já chci štíhlou miss. Jana Zwyrtek Hamplová o diskriminaciVideo: www.senat.cz

Experti: Romští žáci tvoří většinu v 77 školách, segregace přináší ztráty

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám