Hlavní obsah

Více než 90 procentům Čechů chybí informace o euroústavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spokojeno s členstvím v Evropské unii je po prvním roce 30 % obyvatel Česka. Nespokojeno je naopak 18 % Čechů starších 15 let. Dvě pětiny nejsou ani spokojeny, ani nespokojeny, vyplývá z průzkumu CVVM. 93 procenta respondentů si stěžují, že nejsou vůbec nebo jsou pouze málo informováni o obsahu evropské ústavy. Přesto by 60 % lidí chtělo rozhodovat v referendu.

Foto: , Novinky
Článek

Spokojenost se členstvím v EU vyjadřují lidé s dobrou životní úrovní, vysokoškoláci, studenti a lidé pracující na vedoucích funkcích, mladí lidé do 19 let a voliči ODS.

Nespokojení naopak pocházejí z řad lidí starších 60 let, nepracujících důchodců, voličů KSČM a lidí nespokojených se současnou politickou situací.

93 % postrádá informace o ústavě

Více než 90 procent obyvatel Česka si stěžuje, že má o obsahu Evropské ústavní smlouvy málo informací. 57 procent respondentů ve výzkumu uvedla, že o obsahu evropské ústavy není informována vůbec. Dalších 37 procent oslovených uvedlo, že o tomto dokumentu není informována příliš dobře.

Opak si myslí pouze 5 % českých občanů, velmi dobře se cítí informováno necelé půl procento obyvatel ČR. V porovnání se situací v únoru 2005 se situace nikterak nezlepšila.

I když lidé namají o obsahu ústavy dost informací, chtělo by o ní 60 procent rozhodovat v referendu. Rozhodnutí na poslancích a senátorech by nechala pouze necelá čtvrtina občanů.

Jak jste informován o obsahu evropské ústavy? (v procentech)
únor 2005duben 2005
velmi dobře informován10
dobře informován35
ne moc dobře informován3635
vůbec neinformován5756
neví34

Nadpoloviční většina respondentů (58 %) by se případného referenda o přijetí euroústavy zúčastnila. Naopak více než čtvrtina obyvatel již nyní vyjadřuje opačný názor. 

Z těch, kteří by k referendu přišli, by 58 % hlasovalo pro přijetí evropské ústavy. Proti přijetí je naopak rozhodnuta hlasovat čtvrtina lidí odhodlaných se referenda zúčastnit. Zbylých 15 % není zatím rozhodnuto.

Euroústava knižně

Před čtrnácti dny vydalo euroústavu v knižní podobě brněnské nakladatelství CP Books. Vydání je doplněno o úvodní komentář. "Autoři celý dokument přiblíží a pomohou se zorientovat ve všem, co předcházelo jeho vzniku," informovala Novinky Hana Fraňková.

Na tvorbě publikace se podíleli Jiří Nolč, jenž se zabývá moderními dějinami se zaměřením na politologii a sociologii a kolektiv právníků, zabývajíce se publikační činností v oblasti právních předpisů.

Anketa

Máte dost informací o obsahu Smlouvy o ústavě pro Evropu?
ano
16,4 %
ne
83,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 250 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám