Hlavní obsah

Vězni nedostávají včas poštu a vznikají jim proto zbytečné potíže, upozornil ombudsman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vězni v Česku nedostávají řádně a včas své dopisy, a to včetně důležité úřední korespondence. Většině z nich chodí domů, tedy na adresu trvalého bydliště. Dovídají se o ní se zpožděním, a později proto platí pokuty, účty a narůstá jim zbytečně penále za neuhrazené platby. Na problém upozornil ombudsman Stanislav Křeček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stanislav Křeček

Článek

Hned čtyři ministerstva vyzval již před půlrokem ke změněn tohoto systému. Řešení je podle něj v nedohlednu, protože většinou od zástupců ministerstev slyší „výmluvy“. V Česku je za mřížemi okolo 20 tisíc lidí.

„Je to stát, kdo jim uložil povinnost zdržovat se mimo místo trvalého pobytu, a měl by to být opět stát, kdo zajistí, že bude občanovi doručována pošta právě tam, kam jej umístil,“ řekl Novinkám veřejný ochránce práv.

Křeček zdůraznil, že celý problém je úřady často zlehčován.

Místo do vězení dostávají poštu domů

Navrhl ministerstvům vnitra, spravedlnosti a financí hned tři možnosti, jak jej vyřešit, nicméně řešení se prý nedočkal. Ochránce se proto ve věci obrátil i na místopředsedu vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti).

Jeho náměstek sice před dvěma měsíci vyzval všechny tři resorty k jednání o problému, podle ombudsmana se ale stále nic neděje. Křeček zatím získal jen podporu ministerstva pro místní rozvoj, které pro stát zajišťuje digitalizaci.

Je to stát, kdo jim uložil povinnost zdržovat se mimo místo trvalého pobytu.
Stanislav Křeček, ombudsman

Problém je v tom, že občan po nástupu do vězení musí sám zažádat o změnu doručovací adresy, což se ale děje jen výjimečně. Jeho doručovací adresou je proto nadále místo jeho trvalého pobytu, kde ale pošťák vězně nezastihne.

Většina úředníků navrhuje prostě vězně o nutnosti změny adresy jen důsledněji poučovat, což ale podle Křečka není dlouhodobé řešení.

Bartošovi napsal, že poučování je natolik zdlouhavé a administrativně náročné, že „jej nepokládám za hodné 21. stolení a ani neodpovídá snahám o digitalizaci veřejné správy“.

Problém prý může lehce vyřešit stát

Ochránce upozornil na to, že vězni se kvůli špatnému doručování pošty mohou dostat do dluhů. Problémem nejsou ale jen finance.

Pokud je vězeň majitelem nemovitosti, nemá ani možnost se v rámci stavebního řízení vyjádřit k tomu, že si soused chce vedle jeho domu například postavit garáž. Přitom má na to odsouzený i za mřížemi plné právo.

Křeček navrhuje, aby problém vyřešil stát. U vězně by se v evidenci měla automaticky měnit jeho doručovací adresa.

Ombudsman chce, aby se informace o pobytu občana z Centrální evidence vězněných osob (CEVO) automaticky přepsala do Informačního systému evidence obyvatelstva (ISEO). Nemuselo by se již spoléhat na to, zda vězeň sám přepis nahlásil.

„Tato varianta pracuje s racionálním využitím existujících informací napříč státní správou, a to bez nutnosti zatěžovat jednotlivce.

To, že mají obíhat data, nikoliv občan, se mimochodem dočteme i v programovém prohlášení vlády,“ zdůraznil veřejný ochránce práv.

Křeček nesouhlasí se stanovisky ministerstev vnitra, spravedlnosti a financí.

Jejich zástupci uvádějí, že se mají o tyto věci starat sami vězni, další navrhují vypracování podrobných analýz a ověření toho, jestli by vězni o ombudsmanem navrhovanou změnu vůbec stáli.

Ombudsman: Noví středoškoláci musí být nahlášeni na pojišťovnách, za opomenutí hrozí pokuta

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám