Hlavní obsah

Věříme, že senátoři omezení valorizace důchodů nakonec podpoří, zní z koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Věříme, že senátoři omezení mimořádné červnové valorizace důchodů nakonec podpoří. Tak se vyjadřují zástupci vládní koalice, kteří bojovali za spornou vládní novelu minulý týden ve Sněmovně více než čtyři dny. Senátní ústavně-právní výbor v úterý odmítl nižší valorizaci červnových důchodů, sociální výbor ji nepodpořil. Proti se postavili i někteří senátoři z vládních lavic. K novele zasednou ve středu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Zbyněk Stanjura, Ivan Bartoš, Vít Rakušan, Petr Fiala a Marian Jurečka na schůzi parlamentu ve středu 1. března 2023

Článek

„Věřím, že senátoři nakonec návrh podpoří,“ řekl v úterý ve Sněmovně ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Ten zároveň odkázal na komunikaci na úrovni politických stran a klubů. „Samozřejmě probíhá jak skrze strany, tak skrze zodpovědné ministry,“ zdůraznil.

Podobně mluvil i ministr vnitra a první vicepremiér Vít Rakušan (STAN). „Věřím a většinou projde,“ řekl ke středečnímu projednávání novely v Senátu.

Obstrukční utrpení ve Sněmovně bylo k ničemu, Senát hází do nižší valorizace důchodů vidle

Domácí

Rakušan zároveň zdůraznil, že se svými senátory bude ještě v úterý odpoledne mluvit.

„S obrovským respektem přistupuji ke každému názoru našeho senátora a budu s nimi hovořit. Senátoři dlouhodobě ukazují, že jsou samostatně myslící osoby. Diskuze se povede během odpoledne. Je přirozené, že předseda hnutí na tyto kluby chodí a půjdu tam i dneska s argumenty,“ uvedl Rakušan.

Plénum bude pravděpodobně hlasovat jinak

Podobně mluví i další zástupci koalice. „Nechal bych to na rozhodování pléna Senátu, protože to může a pravděpodobně bude hlasovat jinak. Věřím, že to podpoří a ušetří nás dalšího týdenního nocování ve Sněmovně,“ přidal se poslanec TOP 09 Michal Kučera. Jeho slova podpořil i Jiří Havránek z ODS.

Lidovec Jiří Navrátil ještě dodal, že zástupci vládních stran senátorům v úterý odpoledne znovu zopakují, proč novelu prosazují. „Znovu jim zopakujeme částky, které by zatížily rozpočet, a to hlavně v dalších letech. V součtu deseti let je to až 600 miliard,“ upozornil.

Ústavně-právní výbor Senátu v úterý doporučil nejtěsnější většinou čtyř ze sedmi hlasů novelu zamítnout zejména kvůli způsobu jejího prosazení ve Sněmovně. V sociálním výboru byl pro schválení novely stejný počet členů jako pro její zamítnutí.

Senát k novele zasedne ve středu. Pokud by vládní důchodovou novelu neschválil, vážně by to ohrozilo její včasné přijetí do 22. března.

Novela počítá s tím, že průměrný měsíční důchod by se zvýšil od června o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun podle míry inflace.

Koalice za novelu bojovala minulý týden ve Sněmovně více než čtyři dny. Opozice avizovala „peklo“ a kritizovala její schvalování v legislativní nouzi, také varovala před retroaktivitou. Pokud novela začne platit, chce ji napadnout u Ústavního soudu.

Sněmovna schválila omezení růstu penzí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám