Hlavní obsah

Veřejné upálení skrývalo poselství, míní psychologové

Novinky, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Psychologové vidí za veřejným upálením devatenáctiletého studenta Zdeňka Adamce z Humpolce jeho snahu sdělit společnosti zprávu o jejím stavu. Už jenom proto, že zvolil vzácný způsob sebevraždy a tak symbolické místo - hořící dopadl u památníků Jana Palacha.

Foto: archiv PČR

V úterý 29. března proběhla v Horšovském Týně preventivní bezpečnostní akce „Mládež 2011“.

Článek

"I ve veřejné sebevraždě může být hlavním motivem nevyřešený osobní vztah, ale to je výjimečné," poznamenala psycholožka Policejní akademie Ludmila Čírtková.

Připomněla, že sebevražda upálením je projevem trochu zvláštní lidské povahy. Často jí dominuje černobílé vidění. Takový člověk je schopen pro nějakou myšlenku či osobu zajít až k sebezničení. "Jakoby se odstřihne od vnějšího dění a vidí tunelově. Všechno soustředí na jeden jev. Nevidí věci kolem sebe, které by ho rozptýlily. Má proto blíže k sebevraždě než člověk, který vidí celé spektrum," podotkla.

Doplnila, že většinou tuto formu sebevraždy volí mladí lidé, pro něž je typické intenzivní prožívání emocí.

Čin vypovídá o stavu celé společnosti

Primář bohnické psychiatrické léčebny Tibor Mikloš uvedl, že na člověka může doléhat velké množství věcí včetně otázek soužití mezi lidmi a stavu společnosti. On tyto momenty považuje za velmi tíživé a nevidí východisko. A právě dlouhodobá, hluboká a intenzivní deprese může podle něj přejít až v duševní nemoc. Psycholog Karel Humhal v rozhovoru pro Radiožurnál však vyslovil názor, že i kdyby se u Adamce jednalo o psychickou nemoc, jeho čin přesto vypovídá o stavu celé společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé nosí květiny pro upáleného sebevraha

Na místě zoufalého činu Zdeňka Adamce z Humpolce, který se upálil ve čtvrtek ráno na pražském Václavském náměstí, se před polednem objevila první kytička....

Čin samotářského studenta okolí nechápe

Chytrý kluk, samotář i podivín. Takové hlasy charakterizují osmnáctiletého Zdeňka Adamce, který ve čtvrtek vyvolal zděšení svým šokujícím veřejným upálením....

Výběr článků

Načítám